Blog over de tamme rat

Is de tamme rat minder gehouden als huisdier? 
zondag, mei 14, 2017, 08:53 PM - Tamme ratten
door Martin Braak
Als ik 2012-2013 vergelijk met 2016 en nu lijkt het erop dat de tamme rat minder verkocht wordt als huisdier. De tamme rat wordt in veel minder dierenwinkels verkocht en het lijkt ook op dat ze wat minder door kleine fokkers aangeboden worden.

Soms zie je dat een bepaalde trend is en dat bepaalde dieren meer gehouden worden dan op een ander moment. Sinds de kredietcrisis denk ik dat de kat en hond minder aangeschaft werden en dat juist de kleine knaagdieren als hamster en tamme rat meer gekocht werden. En dat het nu beter gaat...

Daarnaast kent het een dubbel effect. Als de vraag minder is, gaat de dierenwinkel het afschaffen om te verkopen, waardoor minder gezien wordt en waardoor het minder vaak om gevraagd wordt.
Mag je in Nederland met Minx fokken? 
zondag, augustus 21, 2016, 04:07 PM - Medisch
door Martin Braak
Mutaties zijn leuk. Het zijn variaties op een originele variant. Zo komt bij de tamme rat vele mutaties voor en sommige daarvan zijn niet wenselijk. Eťn daarvan is Minx. Minx zijn staartloze ratten. Dit komt omdat er een fout in de wervelkolom zit waardoor de staart niet kan groeien. Wanneer je de rat ontleed zal je zien dat de wervelkolom bij aanvang van de staart naar links of rechts buigt.

Een staartloze rat kan minder goed zijn evenwicht bewaren. Daarnaast weten we dat fouten in de wervelkolommen bij ander diersoorten zoals de Syrische hamster en de hond ander problemen kan veroorzaken. Bijvoorbeeld gebitsproblemen op later leeftijd. Staartloze ratten zijn daarom niet verstandig om te fokken.

Maar mag je in Nederland wel met deze variant fokken? Mijn mening is van niet. Dit komt door de invoering van de nieuwe besluit houden van dieren. In artikel 3.4 staat e.e.a. over het fokken. Daar staat namelijk in het eerste lid het volgende:

"Het is verboden te fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld."

En Minx beperkt de tamme rat in zijn welzijn.
Een rat op een show schudde constant met zijn kop 
donderdag, december 24, 2015, 11:00 AM - Tamme ratten
door Martin Braak
Begin december werd op Exoknaag N.K.V. Bokaal gehouden. Terwijl ik naar de ingeschreven tamme ratten keek, viel mij een tamme rat met donkere ogen op. Wat mij eveneens opviel, was dat hij constant met zijn kop aan het schudden was. Hij bewoog constant zijn kop van links naar rechts.

Dit heeft in mijn ogen niets met parallax te maken. Parallax is dat de tamme rat zijn kop van positie verandert door kleine bewegingen te maken zodat hij meer diepte ziet. Dit komt omdat de ogen op de zijkanten zitten.

Ik vermoed dat deze rat blind is. En dat hij door zijn bewegingen beter geluiden hoort. Plus dat hij wat nerveus is. Mijn blinde rat deed dit namelijk ook!


Beoordeel jij de tanden van de tamme rat wel eens? Als fokker wel doen! 
zondag, november 8, 2015, 09:05 AM - Medisch
door Martin Braak
De tamme rat heeft vier snijtanden die in evenwicht afgesleten moeten worden. Wanneer iets mis gaat, dan worden of de boven- of de ondertanden te lang. Als de ondertanden te kort zijn, groeien de boven tanden door. En hierdoor komen de ondertanden tegen de boventanden, omdat deze naar binnen groeien. Dan worden ze alleen maar korter met alle consequenties van dien.

Link: http://eurekamag.com/research/013/307/013307039.php

Bij de tamme rat is eveneens ook een defect geconstateerd dat ervoor zorgt dat de snijtanden op houden te groeien c.q. verdwijnen. Het gaat om een recessief defect.


Kennis over genetica anders gebruiken 
donderdag, juli 16, 2015, 07:54 AM - Kleuren en variŽteiten
door Martin Braak
Vandaag breekt mijn vakantie aan! Een geweldig moment om overal over na te denken en eens rustig verder te schrijven en te bouwen.

Genetica anders gebruiken. Je zult wel denken wat bedoelt hij hiermee? Weet je, ik merk dat fokkers die een bepaalde kleur willen fokken vaak deze kleur met elkaar kruisen. Wanneer ze bijvoorbeeld Amerikaans blauw met een goede ondervacht kleur willen fokken zij deze kruisen met een Amerikaans blauw met wat minder goede ondervacht. En daaruit de beste Amerikaans blauwe selecteren. Maar dat is niet nodig en eigenlijk ook onlogisch.

Wanneer je Amerikaans blauw onderling kruist krijg je, afhankelijk waar ze nog meer voor dragen, allemaal Amerikaans blauw uit. Maar het is afhankelijk van de genen van de partner of hier ook een Amerikaans blauw tussen zit met een goede ondervacht kleur. Een ander optie is om een Amerikaans blauw met een zwarte te kruisen. Dan krijg je, ook afhankelijk van de gedragen kleuren, zwart uit. Maar deze zwarte exemplaren dragen voor Amerikaans blauw van een zeer goed exemplaar. Wanneer je dit exemplaar met een niet gerelateerde ander zwarte kruist, heb je eveneens dragers. En als je deze onderling kruist, krijg je Amerikaans blauw waarvan beide genen van het goede exemplaar afkomen. Let op!, dit is lijnteelt met een hoog inteelt coŽfficient en bedoelt als voorbeeld of eenmalig zo te kruisen.

Maar vaak heeft een fokker enkele goede exemplaren en door alleen met de goede exemplaren verder te gaan, heb je minder diversiteit of wel hoger inteelt factor. Ongeacht of je elke keer van ander rattery's fokdieren neemt en daarmee inkruist. Het blijft een gesloten groep van dieren en binnen een groep is altijd sprake van inteelt. Vaak zit dit 4-5 generaties verder. Door deze techniek te gebruiken, kan je een ander lijn gebruiken t.b.v. het fokken van goede exemplaren. Je houdt zwarte lijn aan om zo min mogelijk verzilvering te fokken en gebruikt deze exemplaren voor het verbeteren van de ander lijn bijv. Amerikaans blauw.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Volgende> >>