Blog over tamme ratten

Ratten tonen blijdschap met hun oren  
donderdag, december 22, 2016, 02:55 PM - Nieuws
door Martin Braak
Volgend wetenschappers die het onderzocht hebben gaan bij de tamme ratten de oren wat meer hangen als ze een plezierige ervaring bleven. Deze wetenschappers hebben uiterlijke kenmerken bestudeerd van blije ratten. Dit door bijvoorbeeld de dieren eerst te kietelen en daarna te bestoken met onplezierige geluiden.

De houding van de ratten werd bij dit onderzoek beschreven en al snel bleek dat vooral de oren van de tamme rat veranderingen tonen. Waarschijnlijk is het zo dat de tamme rat de oren wat laat hangen omdat ze ontspannen zijn. Volgens de orderzoekers verandert de kleur van de oren ook. Dit door de verbeterde bloedcirculatie als gevolg van blij voelen.

Wetenschappers willen nu kijken of ze de herkenning van blije ratten kunnen toepassen bij laboratorium ratten. Zodat ze kunnen constateren of de lab rat plezier beleeft of dat ze het als vervelend beleven.Prachtige foto's van wilde ratten op de website Vroege vogels 
dinsdag, augustus 16, 2016, 07:29 PM - Nieuws
door Martin Braak
Op de website Vroege Vogels staat een artikel over de wilde rat met daarbij prachtige foto's. Mooi is te zien dat ze alles eters zijn en zich aan alle omgevingen aan kunnen passen.

Link: http://vroegevogels.vara.nl/nieuws/prachtige-ratten
Botten van reuze ratten gevonden 
woensdag, november 11, 2015, 09:06 PM - Nieuws
door Martin Braak

Australische archeologen hebben op Oost-Timor fossielen van de grootste rattensoort uit de historie ontdekt. De ratten waren gezien hun botten tien keer groter dan moderne soorten en wogen ongeveer vijf kilo.

De dieren leefden tot ongeveer duizend jaar geleden in het tropisch regenwoud op het eiland Timor en stierven waarschijnlijk uit doordat grote delen van hun leefgebied werden gekapt.

Dat hebben onderzoekers van de Australian National University bekendgemaakt op een bijeenkomst van de Society of Vertebrate Paelontology in Dallas.

Mensen

De fossielen zijn opgegraven in de jungle van Oost-Timor en bevatten snijsporen die erop wijzen dat de reuzenratten werden gevangen en gegeten door mensen. De eerste menselijke bewoners van Timor arriveerden ongeveer 46.000 jaar geleden.

Het feit dat de ratten op het menu van de eilandbewoners stonden, leidde waarschijnlijk niet tot de uitsterving van de dieren. Mensen en reuzenratten leefden tienduizenden jaren zonder problemen samen op het eiland.

De reden dat de knaagdieren uiteindelijk van het toneel verdwenen, was volgens hoofdonderzoeker Julien Louys de opkomst van het gebruik van ijzeren gereedschap op het eiland, ongeveer duizend jaar geleden.

Megafauna

"Mensen konden met dit gereedschap op grote schaal gebieden ontbossen", verklaart Louys op de nieuwssite van de universiteit. Het leefgebied van de grote ratten werd daardoor vermoedelijk te klein.

De reuzenratten vallen volgens Louys onder de megafauna, een groep van grote zoogdieren (waaronder de mammoet en de sabeltandtijger) die vlak na de opkomst van de moderne mens uitstierf. "De grootste ratten hadden het formaat van een hond."


Wow reuze ratten zo groot als een hondje! De wereld hoe die was en is, blijft bijzonder!

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4160090/bot ... timor.html
Zwijnneusrat ontdekt in IndonesiŽ 
woensdag, oktober 7, 2015, 08:04 PM - Nieuws
door Martin Braak
Op het Indonesische eiland Sulawesi is een nieuwe soort rat ontdekt. Namelijk een rat met een soort van een zwijnen neus. Zeer bijzonder! Deze rattensoort is even groot als een normale rat en heeft enorme oren. En een roze neus zoals een varken die heeft. De poten van de rat is eveneens anders, namelijk platte nagels in plaats van klauwen.

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4139706/zwi ... nesie.htmlFoto gelinkt en gedeeld via Nu.nl en is van ANP.
Mogelijk Weil-bacterie in recreatieplassen 
zondag, augustus 9, 2015, 08:38 AM - Nieuws
door Martin Braak
Op Dwerghamster.nl had ik een tijd geleden een blog geschreven over de ziekte van Weil. Afgelopen week was de ziekte van Weil even in het nieuws. Bij een recreatieplas in Gelderland was een melding dat een bezoeker ziek is geworden en dat dit de ziekte van Weil betrof. En dat komt in Nederland niet vaak voor.

Ziekte van Weil gaat gepaard met hoge koorts, geelzucht door leverontsteking, bloedingen, spierpijn in de kuiten, rode ogen, vergroting van lever en milt, lever- en nierfunctiestoornissen. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is de sterfkans 5-10%. Dit eveneens volgens Wikipedia. Dus het is een serieuze ziekte. Mensen raken geÔnfecteerd door contact met door rattenurine besmet water. De bacterie Leptospira interrogans kan dan binnentreden via de slijmvliezen of via open wonden.

De ziekte van Weil kent een incubatieperiode van ťťn tot drie weken. Ook het ziektebeeld kan variŽren en daardoor lastig door een dokter vast te stellen. De ziekte kent twee fasen. Eerste fase duurt ongeveer 4 tot 7 dagen en gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ernstige complicaties zoals bloedingen, shock, geelzucht, hartritmestoornissen en nierfalen kan in deze fase ook voorkomen.

De tweede fase duurt tot 30 dagen. Langzamerhand verdwijnt de bacterie uit het bloed. In deze fase kan het oogkamer ontstoken raken, hersenvliesontsteking, hersenontsteking en ontsteking van het ruggenmerg optreden. De problemen in de eerste fase kunnen eveneens in deze fase doorzetten.

Toch zijn er ongeveer 30 mensen die in Nederland deze ziekte opdoen en meestal gebeurd dit tijdens het uitoefenen van hun beroep.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende> >>