Blog over tamme ratten

Aanpassing van PHP5.6 naar PHP7.2, wat een gedoe! 
donderdag, januari 3, 2019, 11:29 PM - Persoonlijk
door Martin Braak
Deze website is door mij geheel zelf geschreven qua programmacode en ik ben geen programmeur van beroep. M.b.t. PHP heb ik mijzelf alles aangeleerd. En van ouds her ben ik gewend om zo compact mogelijk te programmeren. Basis van deze website (scripts versie 4) zijn in 2012 geschreven. Door alle familie omstandigheden en andere zaken had ik geen tijd meer genomen om stil te staan wat in PHP wereld veranderde. Ja, MYSQL scripts ahd ik voor deze site al aangepast. Maar mijn notering qua variabelen...

November 2018 kreeg ik een mail dat de server begin december geŁpdate zou worden naar PHP7.2. Bij PHP7.2 is de variabel notering gewijzigd. In 2012 mocht dit nog $test[naam], maar dat moet $test['naam'] zijn. Handmatig updaten van de source code leverde ook nieuwe fouten op. December stond in de teken van bugfixing en doornemen van programma regels.

Half december heb ik een script geschreven dat mijn scripts ging nakijken op de foute notering van de variabelen. Zodat ik efficiŽnter de fouten eruit kon halen.

Op dit moment is bijna alles gecorrigeerd. Alleen nog paar kleine dingen zoals aanpassing functie count moet nog doorgevoerd worden. Want het ging niet alleen om variabelen. Ook bepaalde functies gedragen zich anders zoals count array. Als het geen array is, dan is het aantal niet 1 maar genereert PHP een foutmelding.

Site update 
zaterdag, juni 2, 2018, 12:38 PM - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen paar jaar waren moeilijke jaren voor mij. In 2015 werd bij mijn moeder borstkanker geconstateerd. Daarna rolde ze uit de onderzoek voor darmkanker, maar dat bleken poliepen te zijn. Eind 2015 werd bij mijn vader slokdarmkanker geconstateerd en helaas, door uitzaaiingen o.a. in de boten, overleed hij in juli 2016. In april 2017 werd bij mijn moeder alvleesklierkanker geconstateerd met uitzaaiingen naar de lever en buik. Zij overleed eind oktober 2017.

Een opsomming van gebeurtenis die niets met de website te maken hebben en toch ook weer wel. De laatste aanpassingen aan de website was in 2015. Net voor dat deze periode van slechte gebeurtenissen aanbrak. In de tussentijds heb ik af ten toe mijn websites gewerkt inclusief een nieuwe site over de kleurmuis. Het was eind 2017 dat ik mijn website scripts onderhanden heb genomen en gemoderniseerd heb. Voornamelijk gericht op de template om het mobiel vriendelijker te maken. Immers, meer dan 60% van de bezoekers op mijn websites gebruiken een mobile device.

Begin 2018 ben ik begonnen met de update van deze website. Maar toen eenmaal mijn grote klus in Amsterdam voor mijn werk afgerond had, had ik tijd om e.e.a. te versnellen. Ook op hemelvaartsdag en het weekend daarna. Tijdens het uitwerken van de template script hoorde ik het verschrikkelijke nieuws van Rian. Rian, een jonge dame van 34 jaar, is aan haar verwondingen veroorzaakt door een brand in haar huis, overleden. Rian was een bijzonder persoon, zeer vriendelijk, altijd open voor een praatje, bijzonder visie op alles, keurde tamme ratten op diverse evenementen en wist enorm veel van genetica. Tijdens het maken van deze website heb ik diverse keren contact met Rian gehad. Ook in 2015 toen ik de kleurengenerator voor deze website gebouwd had. Rian staat dan ook in de colofon vermeld. Om haar te eren heb ik de nieuwe versie van deze website op de dag van haar uitvaart online gezet en de colofon aangepast.

Aankomende tijd zal ik her en der de website aanpassen. Wat foto's toevoegen, meer informatie bijvoegen en ook SEO vriendelijker maken.
Website weer online! 
zondag, mei 3, 2015, 05:34 PM - Persoonlijk
door Martin Braak
En jawel, de website AllesOverRatten.nl is weer online! Halverwege maart ben ik begonnen met de totale update van deze website. Dat kwam omdat de webhosting de server had geŁpdate en de oude scripts niet meer goed functioneerden.

Hoe de website ontstaan is

Zo rond 2005 begon ik foto's te maken van de tamme ratten bij de fokkerij Rebas. Tijdens deze ontmoetingen hebben Renť en ik veel over de tamme rat gesproken. Twee keer per jaar hielden wij een fotosessie en elke keer weer legden wij bijzonderheden vast. Op een gegeven moment kwam het idee om een website over ratten te maken. De eerste uitwerkingen werden in 2009 op papier gezet. Echter er kwam totaal geen schot in. Ik heb op 2 juni 2010 het domein www.AllesOverRatten.nl geregistreerd en ben toen begonnen met het bouwen en schrijven.

Het ontwerp was snel gemaakt. De vorige versie van deze website heb ik gebouwd met de scripts die ik had geschreven voor de evenementen website. En die stamde af van de webwinkel die ik ooit samen met mijn broer runde. Ik begon enthousiast aan het overzicht van de kleuren, maar dat viel qua werk erg tegen. En Renť hield zich bezig met de onderdelen het aangezicht en ik met het algemene gedeelte. Juliet en Rian hielpen ons indien wij er niet uitkwamen of aanvullende informatie nodig hadden. Vooral in mijn zomervakantie 2010 heb ik veel geschreven. En toen lag de site aan de kant en gebeurde niets. Ik heb in 2011 wederom opgepakt en het algemene deel en de kleurenoverzicht afgerond. Het was mijn doel om de website in de zomer van 2011 te launcheren. Echter dat lukte niet! Het was nog niet klaar. Met de kerstdagen 2011 had ik veel vrij en heb ik de overige stukken afgerond. En de website online gezet. Om eerlijk te zijn, het was toen nog steeds niet helemaal klaar. De puntjes waren niet op de i gezet en her en der waren fouten aanwezig en foto's niet toegevoegd. Maar zoals ik vaker in het verleden heb gedaan, gewoon online zetten dan komt de enthousiasme vanzelf. Maar in dit geval niet. De laatste fotosessie vond in 2012 plaats.

Tussen 2012 en 2014 heb ik, Martin, de site onderhouden en voorzien van updates.

Bezoekers

Het aantal bezoekers is langzamerhand gestegen. Tot eind 2014 bedraagt het totaal aantal individuele bezoekers 75.000 en totaal aantal bezoekers 110.000. In totaal zijn er 300.000 pagina's bekeken. Volgens de statistieken wordt voornamelijk de informatie gedeeltes gelezen. Het kleurenoverzicht wordt eveneens vaak bekeken, maar de verdieping per kleur niet. Zo is bijvoorbeeld de beschrijving van een kleur slechts 300 keer in afgelopen 3 jaar geopend.

Versie 2015

De huidige website draait op versie 4 van mijn zelf geschreven website. Dit zijn dezelfde scripts waarop mijn hobbysite www.Dwerghamster.nl op draait. Het is een vrij complex systeem inclusief ledenlijst, blog en artikelensysteem. Het inlog gedeelte heb ik nu achterwege gelaten. Maar dat zal later aan toegevoegd worden.

Ik heb alle pagina's doorgenomen en aanpassingen gemaakt, informatie en foto's toegevoegd.

Toekomst

Ik zal niet zoveel over de tamme rat bloggen of schrijven. Maar zo nu en dan, want de tamme rat is een zeer interessant knaagdier waarover veel onderzocht wordt.

Martin Braak

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |