Blog over tamme ratten

Aanpassing naam, verpakking en inhoudsopgaaf van Supreme rattenvoer 
woensdag, augustus 12, 2015, 06:41 AM - Overige
door Martin Braak
Bij het emailen met Supreme Petsfoods vroeg ik of hun rattenvoer eventueel aangepast was. Want het was alweer 4 jaar geleden dat ik een pak voer gekocht had en dit op de foto heb gezet. Jazekers, dat was het geval!

De verpakking is geheel gewijzigd. De kleuren en zelfs de naam is gewijzigd! Het heet nu Tiny Friends Farms. Dit is een merknaam van Supreme. Ze hebben het voer zodanig gewijzigd dat het ook geschikt is voor muizen. Maar als je naar de inhoudsopgaaf kijkt zie je dat de vitamine A van 9.000 IE per kg omhoog is gegaan naar 20.000 IE per kg. Navraag leerde mij dat zij een ander manier van opgaaf hebben. Volgens de wetgeving moeten zij nu de gehalte vermelden dat toegevoegd is tijdens de productie. Daarvoor stond de hoeveelheid vermeld wat feitelijk in het voer zat. Tijdens de productie gaat e.e.a. verloren.

Ik weet niet waarom de wet zo aangepast is. Het geeft ingeval nu informatie op waar je als eindgebruiker niets aan hebt. Want nu kan je niet meer vertrouwen op hoeveel vitaminen in een zak voer zit.

Ratten bij de zwarte dood boosdoener?, nee gerbils! 
zaterdag, juni 6, 2015, 09:13 PM - Overige
door Martin Braak
In de 14e eeuw eiste de zwarte dood miljoenen mensen het leven. De rat kreeg de schuld van het verspreiden en wordt vandaag de dag nog steeds als ziektevespreider gezien. Tenminste door veel mensen. Ze weten niet anders! Maar het lijkt niet zo te zijn. Het lijkt de klimaat van toen de boosdoener te zijn, een fluctuerend klimaat in AziŽ.

De zwarte dood kwam namelijk niet in Europa voor, maar wel in AziŽ. Aangenomen werd dat deze bacterie door ratten naar Europa is gekomen. De ratten zouden gezorgd hebben dat de ziekte langdurig in Europa bleef hangen: 400 jaar lang. En al die tijd door ratten verspreid is. Maar waarschijnlijk klopt dit niet, stellen onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Niet Europese ratten gesteund door fluctuaties in het Europese klimaat, maar Aziatische gerbils gesteund door fluctuaties in het Aziatische klimaat liggen aan de pestuitbraken ten grondslag. Deze gerbils konden bij deze klimaat overleven.

Link: http://www.scientias.nl/ratten-waren-ni ... arte-dood/

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |