Blog over tamme ratten

Een nuttig vochtig neusje  
woensdag, mei 20, 2015, 10:58 AM - Tamme ratten
door Martin Braak
Knaagdieren zoals hamsters en ratten kunnen heel goed ruiken. In het wild kunnen ze nog beter ruiken indien zij juist gepositioneerd staan: in de windrichting. Ze kunnen aan de snorhaar trillingen voelen waar ongeveer de wind vandaan komt. Maar er is nog een handigheidje: een vochtige neus. Uit onderzoek is gebleken dat het vochtige neusje een functie heeft, namelijk de windrichting voelen. Daardoor weten zij waar de wind vandaan komt en kunnen ze positioneren richting de wind en de geuren opvangen.

Ratterij: ik kies gezondheid boven schoonheid, maar waar ligt de grens? 
zaterdag, mei 9, 2015, 09:37 PM - Tamme ratten
door Martin Braak
Rattery's hebben op hun website vaak fokbeleid of zelfs fokregels opstaan. Hun visie waarom ze fokken en hoe dit gedaan wordt. De tamme ratten waarmee gefokt worden, worden geselecteerd op gezondheid, bouw en type en natuurlijk op hun karakter. En er wordt alleen gefokt met stamboom ratten. Maar waar ligt de grens?

De tamme rat is een bijzonder dier en heeft de snorharen als extra zintuigen. Wetenschappers vermoeden dat ze deze snorharen ook bij het horen gebruiken. Snorharen zijn essentieel voor de eerste levensdagen. Zonder snorharen kan de net geboren naakte babyrat namelijk de tepel niet vinden. Wanneer de rattery kiest voor gezondheid, moet hij of zij dan wel met verschillende haartypes zoals rex fokken? Daarvan zijn de snorharen gekruld en vermoedelijk minder functioneel.

Laatst las ik dat een rattery gestopt was met het fokken van harley en satijn omdat hier veel gezondheidsproblemen voorkomen. De persoon in kwestie gaat door met de mutatie rex. Harley's kunnen problemen hebben met het aanmaken van melk. Er zou problemen met de geslachtsorganen geconstateerd zijn (niet goed ontwikkeld) en hun huid is dunner behaard waardoor ze sneller gewond zouden raken. Snap je waarom ik de vraag stel: waarom rex wel en harley niet? Ongeacht mijn mening. Een rex rat leeft net als een normale rat een gezond leven verder. Zover we dat kunnen beoordelen natuurlijk. Maar persoonlijk vind ik vreemd dat zulke hoge fokeisen gesteld worden, maar overheen gestapt wordt m.b.t. een zintuig.

Dat zelfde geldt voor de staartloze rat. Gelukkig vinden de meeste rattery's dit een afwijking. En dat is het natuurlijk ook. De staart wordt niet alleen maar gebruikt ten behoeve van het evenwicht. In de staart lopen aderen en hiermee reguleren zij hun lichaamstemperatuur. Een staartloze rat is een zielige rat.

En albino ratten dan? Geen probleem? Met betrekking tot alle roodoog ratten: in de ogen is geen pigment aanwezig en daardoor zijn de ogen geheel doorzichtig. Door de licht weerkaatsing zien we rood afkomstig van de bloedvaten. Normaal wordt het licht deels door de pigment geabsorbeerd. De ogen van de albino rat krijgt meer licht te verwerken. Dit leidt tot verstooiing van het licht in de ogen. De albino rat ziet daarom minder scherp. Ook duurt bij de albino rat om aan donker of licht te wennen. Normaal duurt dat pak weg 30 minuten, een albino rat duurt dat ongeveer 3 uur. Zes keer zolang! Rattery die gaat voor gezondheid, moet hij dan hiermee fokken? Laat ik eerlijk zijn, mijn liefste rat allertijden was een albino rat uit de dierenwinkel. Wat een schat was dat!, maar zij was blind. En ik, toen nog weinig wetende over ratten, heb toen niets gemerkt tot dat ik wat in zijn voerbakje had gedaan. Plats, spetter, de kop helemaal onder in het water. Terwijl zij dacht dat er voer in zou zitten.

Prima dat een rattery een fokbeleid heeft waar gezondheid en karakter nummer 1 staat. Maar dan moet je wel realiseren dat alle kleurmutaties en overige mutaties feitelijk defecten zijn. Genetische afwijkingen waardoor kleurverschillen ontstaan. Een mutatie kan veel meer doen dan alleen de kleur wijzigen. De blauwe kleurmutatie is feitelijk een vertraging van het stofwisseling waardoor pigmenten minder goed getransporteerd worden.

Geen verwijt maar wel: wees wijs en pas je beleid toe.
Dumbo oren bij tamme ratten: afwijking van Msx1?  
donderdag, mei 7, 2015, 10:19 PM - Medisch
door Martin Braak
Op 29 januari 2013 is Marie-José van den Boogaard promoveerd op haar proefschrift 'MSX1 in relation to clefting, hypodontia and hydrocephaly in humans'. Of wel Msx1 gen defect in relatie met schisis en hypodontie. Een ander naam voor schisis is een open gehemelte. Hypodentie is het ontbreken van tanden. Ikzelf ben geboren met een hazenlip en open gehemelte, wat een groot impact heeft op mijn leven. Ik heb bijvoorbeeld meer dan 12 jaar spraakles gevolgd en dagelijks geoefend om te praten zoals ik nu spreek.

Afgelopen twee maand ben ik bezig geweest met het updaten van de website AllesOverRatten.nl. Toen ik aan het verdiepen was hoe de oren van de tamme rat werkt en of de informatie nog compleet was, las ik op RatBehavior.org dat dumbo oren in relatie wordt gelegd met de Msx1 gen afwijking. Direct legde ik de link en schrok ik. Ik heb tot heden nog geen enkel negatieve fokervaring gehoord, gelezen of zelf ondervonden met betrekking tot de dumbo oren. Mijn broer Peter heeft ze veel gefokt en ook hij heeft niets gemerkt. Maar wat zou er gebeuren als een rat met een open gehemelte geboren wordt? Dan zal hij denk ik binnen enkele dagen sterven omdat hij bij het drinken van melk te weinig binnen krijgt.

Bij een onderzoek, Katerji et al. (2009), wordt vermoed dat Msx1 en Dlx1 bij dumbo ratten een rol spelen.

Er zijn verschillende menselijke aandoeningen die eenzelfde kenmerk vertonen als de dumbo mutatie: een lage inplant van de oren. Dit zijn bijvoorbeeld de Treacher-Collins en Nager syndromen. Deze syndromen leiden tot lagere en misvormde oren, onderontwikkeling van het gezicht spieren en zenuwen en vervorming van de schedel. Januari 2013 is een artikel gepubliceerd door wetenschappers van Seattle Children's Research Institute en zij concluderen dat dumbo oren inderdaad om een vergelijkbaar aandoening gaat. Het gaat inderdaad vermoedelijk om een mutatie in het regelgeving gebied van het DNA (dus Msx1 en Dlx1 genen). Deze mutatie verstoort faryngeale (= keelholte) boog ontwikkeling. Deze craniofaciale aandoening staat bekend onder pharyngeal arch disorders.

Nogmaals, zover ik weet zijn er geen negatieve ervaringen met het fokken van tamme ratten met dumbo oren. Maar ik wil fokkers wel wijzen op alertheid . Wanneer er jong overleden ratten zijn in een dumbo lijn, controleer de gehemeltes van de ratten.

Links:
http://www.artsennet.nl/nieuws/nieuws-o ... dontie.htm

http://www.ratbehavior.org/DumboRatMutation.htm

http://www.scielo.br/scielo.php?script= ... 9000200030

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036941/

http://www.newscientist.nl/nieuws/genet ... t-schisis/

Foto van een prachtige rat met dumbo oren, gefotografeerd op NKV Bokaal 2015:


Reuze ratten 
woensdag, mei 6, 2015, 09:59 PM - Nieuws
door Martin Braak
Bij nieuw onderzoek zijn ze gestuit op een onbekende reeds uitgestorven vreemde grote rat afkomstig uit de Caribbean. Het gaat hier om de Caribbean rijst rat. Het vreemde is, dat dit dier uitgestorven is. Want normaal passen knaagdieren heel snel aan veranderingen. Zo kan de bruine rat bijna overal op de wereld overleven.

Link: http://www.zsl.org/science/news/giant-r ... extinction

Onderzoek: http://rspb.royalsocietypublishing.org/ ... 7/20142371
Website weer online! 
zondag, mei 3, 2015, 05:34 PM - Persoonlijk
door Martin Braak
En jawel, de website AllesOverRatten.nl is weer online! Halverwege maart ben ik begonnen met de totale update van deze website. Dat kwam omdat de webhosting de server had geüpdate en de oude scripts niet meer goed functioneerden.

Hoe de website ontstaan is

Zo rond 2005 begon ik foto's te maken van de tamme ratten bij de fokkerij Rebas. Tijdens deze ontmoetingen hebben René en ik veel over de tamme rat gesproken. Twee keer per jaar hielden wij een fotosessie en elke keer weer legden wij bijzonderheden vast. Op een gegeven moment kwam het idee om een website over ratten te maken. De eerste uitwerkingen werden in 2009 op papier gezet. Echter er kwam totaal geen schot in. Ik heb op 2 juni 2010 het domein www.AllesOverRatten.nl geregistreerd en ben toen begonnen met het bouwen en schrijven.

Het ontwerp was snel gemaakt. De vorige versie van deze website heb ik gebouwd met de scripts die ik had geschreven voor de evenementen website. En die stamde af van de webwinkel die ik ooit samen met mijn broer runde. Ik begon enthousiast aan het overzicht van de kleuren, maar dat viel qua werk erg tegen. En René hield zich bezig met de onderdelen het aangezicht en ik met het algemene gedeelte. Juliet en Rian hielpen ons indien wij er niet uitkwamen of aanvullende informatie nodig hadden. Vooral in mijn zomervakantie 2010 heb ik veel geschreven. En toen lag de site aan de kant en gebeurde niets. Ik heb in 2011 wederom opgepakt en het algemene deel en de kleurenoverzicht afgerond. Het was mijn doel om de website in de zomer van 2011 te launcheren. Echter dat lukte niet! Het was nog niet klaar. Met de kerstdagen 2011 had ik veel vrij en heb ik de overige stukken afgerond. En de website online gezet. Om eerlijk te zijn, het was toen nog steeds niet helemaal klaar. De puntjes waren niet op de i gezet en her en der waren fouten aanwezig en foto's niet toegevoegd. Maar zoals ik vaker in het verleden heb gedaan, gewoon online zetten dan komt de enthousiasme vanzelf. Maar in dit geval niet. De laatste fotosessie vond in 2012 plaats.

Tussen 2012 en 2014 heb ik, Martin, de site onderhouden en voorzien van updates.

Bezoekers

Het aantal bezoekers is langzamerhand gestegen. Tot eind 2014 bedraagt het totaal aantal individuele bezoekers 75.000 en totaal aantal bezoekers 110.000. In totaal zijn er 300.000 pagina's bekeken. Volgens de statistieken wordt voornamelijk de informatie gedeeltes gelezen. Het kleurenoverzicht wordt eveneens vaak bekeken, maar de verdieping per kleur niet. Zo is bijvoorbeeld de beschrijving van een kleur slechts 300 keer in afgelopen 3 jaar geopend.

Versie 2015

De huidige website draait op versie 4 van mijn zelf geschreven website. Dit zijn dezelfde scripts waarop mijn hobbysite www.Dwerghamster.nl op draait. Het is een vrij complex systeem inclusief ledenlijst, blog en artikelensysteem. Het inlog gedeelte heb ik nu achterwege gelaten. Maar dat zal later aan toegevoegd worden.

Ik heb alle pagina's doorgenomen en aanpassingen gemaakt, informatie en foto's toegevoegd.

Toekomst

Ik zal niet zoveel over de tamme rat bloggen of schrijven. Maar zo nu en dan, want de tamme rat is een zeer interessant knaagdier waarover veel onderzocht wordt.

Martin Braak

<< <Terug | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |