Blog over de tamme rat

Is de tamme rat minder gehouden als huisdier? 
zondag, mei 14, 2017, 08:53 PM - Tamme ratten
door Martin Braak
Als ik 2012-2013 vergelijk met 2016 en nu lijkt het erop dat de tamme rat minder verkocht wordt als huisdier. De tamme rat wordt in veel minder dierenwinkels verkocht en het lijkt ook op dat ze wat minder door kleine fokkers aangeboden worden.

Soms zie je dat een bepaalde trend is en dat bepaalde dieren meer gehouden worden dan op een ander moment. Sinds de kredietcrisis denk ik dat de kat en hond minder aangeschaft werden en dat juist de kleine knaagdieren als hamster en tamme rat meer gekocht werden. En dat het nu beter gaat...

Daarnaast kent het een dubbel effect. Als de vraag minder is, gaat de dierenwinkel het afschaffen om te verkopen, waardoor minder gezien wordt en waardoor het minder vaak om gevraagd wordt.
Exoknaag / NKV Bokaal, en een speciale rat met een hartje 
donderdag, april 20, 2017, 07:13 PM - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag op 1e Paasdag was het weer zover. De april versie van Exoknaag waar de NKV een keuring organiseert. Dit jaar waren er 40 ratten ingeschreven. Maar naast deze ratten had Mariska een hele leuke bijzonder rat bij haar. Namelijk eentje met een hartje op de buikBijzonder mooi toch! Wat kan de natuur toch geweldig zijn.

Wat opvalt is dat op de keuring de ratten steeds meer of te diep liggende ogen hebben of ogen waarbij de blauwe rondom te vaak gezien wordt. De kopvorm en oogbol daarop moet gelet worden.
Gelukkig nieuwjaar 
zondag, januari 1, 2017, 06:38 PM - Overige
door Martin Braak

Fijne feestdagen!! 
donderdag, december 22, 2016, 02:56 PM - Persoonlijk
door Martin Braak

Ratten tonen blijdschap met hun oren  
donderdag, december 22, 2016, 02:55 PM - Nieuws
door Martin Braak
Volgend wetenschappers die het onderzocht hebben gaan bij de tamme ratten de oren wat meer hangen als ze een plezierige ervaring bleven. Deze wetenschappers hebben uiterlijke kenmerken bestudeerd van blije ratten. Dit door bijvoorbeeld de dieren eerst te kietelen en daarna te bestoken met onplezierige geluiden.

De houding van de ratten werd bij dit onderzoek beschreven en al snel bleek dat vooral de oren van de tamme rat veranderingen tonen. Waarschijnlijk is het zo dat de tamme rat de oren wat laat hangen omdat ze ontspannen zijn. Volgens de orderzoekers verandert de kleur van de oren ook. Dit door de verbeterde bloedcirculatie als gevolg van blij voelen.

Wetenschappers willen nu kijken of ze de herkenning van blije ratten kunnen toepassen bij laboratorium ratten. Zodat ze kunnen constateren of de lab rat plezier beleeft of dat ze het als vervelend beleven.<Terug | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Volgende> >>