Blog over tamme ratten

Het pearl gen is gelinkt aan het zwart gen 
zondag, juni 28, 2015, 07:27 PM - Kleuren en variŽteiten
door Martin Braak
Pearl ligt op hetzelfde chromosoom als zwart. Ze liggen ook nog eens dicht bij elkaar. En dat heeft grote invloed op de uitkomst bij kruisingen waarbij pearl en zwart een rol spelen.

Genen die op eenzelfde chromosomen dicht bij elkaar liggen worden ook wel gekoppelde genen genoemd. En dit zegt het al. Ze blijven bij elkaar en de kans dat het via recombinatie gesplitst wordt, is heel klein. De zaad- en eicellen hebben namelijk de helft van de chromosomen en een rat erft geen genen, maar chromosomen. En via recombinatie worden slierten chromosomen uitgewisseld. Zeg maar een knip in de draad gemaakt.

Stel je hebt een cinnamon pearl en die kruis je met mink. Dan krijg je daar 100% mink pearl uit en geen cinnamon pearl. Als je dit begrijpt, dan ben je goed in genetica! Het zit namelijk zo: een cinnamon pearl is bijna altijd genetisch gezien AammPepe. En de a en Pe liggen op hetzelfde hetzelfde chromosoom. Het is dus niet mogelijk dat de kleine a los komt van de Pe. En als je AammPepe kruist met aammpepe dan krijg je aammPepe of Aammpepe. Een kruistabel werkt in dit geval dus niet!

Bes en Bu liggen op dezelfde locus 
zaterdag, juni 20, 2015, 04:54 AM - Kleuren en variŽteiten
door Martin Braak
Het is even wennen en toch ook weer niet zo vreemd. Ik zette afgelopen week een link op Facebook naar de concept versie van de kleurengenerator voor de tamme rat. Daarop kreeg ik van Rian diverse opmerkingen waaronder dat het Bes-gen en Burmees gen op dezelfde locus liggen. Ik heb daarna nog wat informatie over ingewonnen en ook aan haar gevraagd hoe dit nu precies zit.

Rian had verschillende nesten Burmees en Siamees beoordeeld en constateerde dat wanneer uit een Burmees combinatie Siamezen geboren worden, ze altijd of roodoog zijn of donkerogen hebben. Dit kan alleen maar omdat het op dezelfde locus liggen.

Daarom is de genetische code niet Bu maar Be(bu). Be staat in dit geval voor de afkorting Black-Eyed. Be in combinatie met Siamees gen is een donkeroog versie van Siamees. En Be(bu) gecombineerd met Siamees gen, een Burmees. En Be(bu) dubbel vererft een Sable.

Een goede Burmees is genetisch gezien aac(h)c(h)Be(bu)_ waar _ staat voor onbekend. Als dit aac(h)c(h)Be(bu)Be is en je zou dit kruisen met een roodoog Siamees aac(h)c(h)bebe zul je altijd of Burmees of Siamees donkeroog uitkrijgen. En ingeval het een Burmees zonder Bes betreft, aac(h)c(h)Be(bu)be, dan hebben alle Siamezen altijd roodoog.

Daarom wordt vanaf nu op deze site de genetische notering van Burmees aangepast.
Snowflake ratten 
zondag, juni 7, 2015, 05:34 AM - Kleuren en variŽteiten
door Martin Braak
Afgelopen week kwam ik toevallig op deze pagina van AFRMA, http://www.afrma.org/c-c_snowflake-red.htm. Ik herken de rat en zag onderaan een citaat van mij plus een foto. Altijd leuk om iets van jezelf terug te vinden. Maar wat mij opviel is de beschrijving en benaming van 'Snowflake'.

Soms worden tamme ratten geboren met witte vlekjes, dit op de buik, maar het kan ook op ander lichaamsdelen gebeuren. Deze witte vlekjes zijn gebundelde witte haartjes en daardoor ontstaat een patroon.Het is niet iets wat simpel dominant of recessief is. Vermoedelijk gaat het om een combinatie van mutaties die dit veroorzaakt.
Ratten bij de zwarte dood boosdoener?, nee gerbils! 
zaterdag, juni 6, 2015, 09:13 PM - Overige
door Martin Braak
In de 14e eeuw eiste de zwarte dood miljoenen mensen het leven. De rat kreeg de schuld van het verspreiden en wordt vandaag de dag nog steeds als ziektevespreider gezien. Tenminste door veel mensen. Ze weten niet anders! Maar het lijkt niet zo te zijn. Het lijkt de klimaat van toen de boosdoener te zijn, een fluctuerend klimaat in AziŽ.

De zwarte dood kwam namelijk niet in Europa voor, maar wel in AziŽ. Aangenomen werd dat deze bacterie door ratten naar Europa is gekomen. De ratten zouden gezorgd hebben dat de ziekte langdurig in Europa bleef hangen: 400 jaar lang. En al die tijd door ratten verspreid is. Maar waarschijnlijk klopt dit niet, stellen onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Niet Europese ratten gesteund door fluctuaties in het Europese klimaat, maar Aziatische gerbils gesteund door fluctuaties in het Aziatische klimaat liggen aan de pestuitbraken ten grondslag. Deze gerbils konden bij deze klimaat overleven.

Link: http://www.scientias.nl/ratten-waren-ni ... arte-dood/
Een nuttig vochtig neusje  
woensdag, mei 20, 2015, 10:58 AM - Tamme ratten
door Martin Braak
Knaagdieren zoals hamsters en ratten kunnen heel goed ruiken. In het wild kunnen ze nog beter ruiken indien zij juist gepositioneerd staan: in de windrichting. Ze kunnen aan de snorhaar trillingen voelen waar ongeveer de wind vandaan komt. Maar er is nog een handigheidje: een vochtige neus. Uit onderzoek is gebleken dat het vochtige neusje een functie heeft, namelijk de windrichting voelen. Daardoor weten zij waar de wind vandaan komt en kunnen ze positioneren richting de wind en de geuren opvangen.

<< <Terug | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende> >>