Blog over tamme ratten

Kennis over genetica anders gebruiken 
donderdag, juli 16, 2015, 07:54 AM - Kleuren en variŽteiten
door Martin Braak
Vandaag breekt mijn vakantie aan! Een geweldig moment om overal over na te denken en eens rustig verder te schrijven en te bouwen.

Genetica anders gebruiken. Je zult wel denken wat bedoelt hij hiermee? Weet je, ik merk dat fokkers die een bepaalde kleur willen fokken vaak deze kleur met elkaar kruisen. Wanneer ze bijvoorbeeld Amerikaans blauw met een goede ondervacht kleur willen fokken zij deze kruisen met een Amerikaans blauw met wat minder goede ondervacht. En daaruit de beste Amerikaans blauwe selecteren. Maar dat is niet nodig en eigenlijk ook onlogisch.

Wanneer je Amerikaans blauw onderling kruist krijg je, afhankelijk waar ze nog meer voor dragen, allemaal Amerikaans blauw uit. Maar het is afhankelijk van de genen van de partner of hier ook een Amerikaans blauw tussen zit met een goede ondervacht kleur. Een ander optie is om een Amerikaans blauw met een zwarte te kruisen. Dan krijg je, ook afhankelijk van de gedragen kleuren, zwart uit. Maar deze zwarte exemplaren dragen voor Amerikaans blauw van een zeer goed exemplaar. Wanneer je dit exemplaar met een niet gerelateerde ander zwarte kruist, heb je eveneens dragers. En als je deze onderling kruist, krijg je Amerikaans blauw waarvan beide genen van het goede exemplaar afkomen. Let op!, dit is lijnteelt met een hoog inteelt coŽfficient en bedoelt als voorbeeld of eenmalig zo te kruisen.

Maar vaak heeft een fokker enkele goede exemplaren en door alleen met de goede exemplaren verder te gaan, heb je minder diversiteit of wel hoger inteelt factor. Ongeacht of je elke keer van ander rattery's fokdieren neemt en daarmee inkruist. Het blijft een gesloten groep van dieren en binnen een groep is altijd sprake van inteelt. Vaak zit dit 4-5 generaties verder. Door deze techniek te gebruiken, kan je een ander lijn gebruiken t.b.v. het fokken van goede exemplaren. Je houdt zwarte lijn aan om zo min mogelijk verzilvering te fokken en gebruikt deze exemplaren voor het verbeteren van de ander lijn bijv. Amerikaans blauw.

Ratten dromen van plekken waar ze heen willen  
zaterdag, juli 4, 2015, 04:48 AM - Nieuws
door Martin Braak
Uit een onderzoek blijkt dat ratten dromen over plaatsen waar ze heen wilden. Bijvoorbeeld wanneer ze onderweg iets lekkers zagen en daar niet heen gelopen zijn.

Onderzoekers hebben verschillende de ratten met behulp van elektroden op hun schedels onderzocht. Ze lieten deze ratten naar een plaats lopen waar voedsel lag waar ze niet bij konden komen. Uit de metingen blijkt dat ze 's nachts dezelfde patronen hadden als op het moment dat ze probeerden dit voedsel te pakken te krijgen. En dat suggereert volgens onderzoekers dat ze over het voorval dromen dat ze niet bij de voedsel konden.

Volgens onderzoekers is dit te vergelijken met dat wij een vakantiefolder lezen en naar de verschillende foto's kijken. En 's nachts hierover dromen.
Het pearl gen is gelinkt aan het zwart gen 
zondag, juni 28, 2015, 07:27 PM - Kleuren en variŽteiten
door Martin Braak
Pearl ligt op hetzelfde chromosoom als zwart. Ze liggen ook nog eens dicht bij elkaar. En dat heeft grote invloed op de uitkomst bij kruisingen waarbij pearl en zwart een rol spelen.

Genen die op eenzelfde chromosomen dicht bij elkaar liggen worden ook wel gekoppelde genen genoemd. En dit zegt het al. Ze blijven bij elkaar en de kans dat het via recombinatie gesplitst wordt, is heel klein. De zaad- en eicellen hebben namelijk de helft van de chromosomen en een rat erft geen genen, maar chromosomen. En via recombinatie worden slierten chromosomen uitgewisseld. Zeg maar een knip in de draad gemaakt.

Stel je hebt een cinnamon pearl en die kruis je met mink. Dan krijg je daar 100% mink pearl uit en geen cinnamon pearl. Als je dit begrijpt, dan ben je goed in genetica! Het zit namelijk zo: een cinnamon pearl is bijna altijd genetisch gezien AammPepe. En de a en Pe liggen op hetzelfde hetzelfde chromosoom. Het is dus niet mogelijk dat de kleine a los komt van de Pe. En als je AammPepe kruist met aammpepe dan krijg je aammPepe of Aammpepe. Een kruistabel werkt in dit geval dus niet!
Bes en Bu liggen op dezelfde locus 
zaterdag, juni 20, 2015, 04:54 AM - Kleuren en variŽteiten
door Martin Braak
Het is even wennen en toch ook weer niet zo vreemd. Ik zette afgelopen week een link op Facebook naar de concept versie van de kleurengenerator voor de tamme rat. Daarop kreeg ik van Rian diverse opmerkingen waaronder dat het Bes-gen en Burmees gen op dezelfde locus liggen. Ik heb daarna nog wat informatie over ingewonnen en ook aan haar gevraagd hoe dit nu precies zit.

Rian had verschillende nesten Burmees en Siamees beoordeeld en constateerde dat wanneer uit een Burmees combinatie Siamezen geboren worden, ze altijd of roodoog zijn of donkerogen hebben. Dit kan alleen maar omdat het op dezelfde locus liggen.

Daarom is de genetische code niet Bu maar Be(bu). Be staat in dit geval voor de afkorting Black-Eyed. Be in combinatie met Siamees gen is een donkeroog versie van Siamees. En Be(bu) gecombineerd met Siamees gen, een Burmees. En Be(bu) dubbel vererft een Sable.

Een goede Burmees is genetisch gezien aac(h)c(h)Be(bu)_ waar _ staat voor onbekend. Als dit aac(h)c(h)Be(bu)Be is en je zou dit kruisen met een roodoog Siamees aac(h)c(h)bebe zul je altijd of Burmees of Siamees donkeroog uitkrijgen. En ingeval het een Burmees zonder Bes betreft, aac(h)c(h)Be(bu)be, dan hebben alle Siamezen altijd roodoog.

Daarom wordt vanaf nu op deze site de genetische notering van Burmees aangepast.
Snowflake ratten 
zondag, juni 7, 2015, 05:34 AM - Kleuren en variŽteiten
door Martin Braak
Afgelopen week kwam ik toevallig op deze pagina van AFRMA, http://www.afrma.org/c-c_snowflake-red.htm. Ik herken de rat en zag onderaan een citaat van mij plus een foto. Altijd leuk om iets van jezelf terug te vinden. Maar wat mij opviel is de beschrijving en benaming van 'Snowflake'.

Soms worden tamme ratten geboren met witte vlekjes, dit op de buik, maar het kan ook op ander lichaamsdelen gebeuren. Deze witte vlekjes zijn gebundelde witte haartjes en daardoor ontstaat een patroon.Het is niet iets wat simpel dominant of recessief is. Vermoedelijk gaat het om een combinatie van mutaties die dit veroorzaakt.

<< <Terug | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende> >>