Blog over tamme ratten

Zwijnneusrat ontdekt in IndonesiŽ 
woensdag, oktober 7, 2015, 08:04 PM - Nieuws
door Martin Braak
Op het Indonesische eiland Sulawesi is een nieuwe soort rat ontdekt. Namelijk een rat met een soort van een zwijnen neus. Zeer bijzonder! Deze rattensoort is even groot als een normale rat en heeft enorme oren. En een roze neus zoals een varken die heeft. De poten van de rat is eveneens anders, namelijk platte nagels in plaats van klauwen.

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4139706/zwi ... nesie.htmlFoto gelinkt en gedeeld via Nu.nl en is van ANP.

Aanpassing naam, verpakking en inhoudsopgaaf van Supreme rattenvoer 
woensdag, augustus 12, 2015, 06:41 AM - Overige
door Martin Braak
Bij het emailen met Supreme Petsfoods vroeg ik of hun rattenvoer eventueel aangepast was. Want het was alweer 4 jaar geleden dat ik een pak voer gekocht had en dit op de foto heb gezet. Jazekers, dat was het geval!

De verpakking is geheel gewijzigd. De kleuren en zelfs de naam is gewijzigd! Het heet nu Tiny Friends Farms. Dit is een merknaam van Supreme. Ze hebben het voer zodanig gewijzigd dat het ook geschikt is voor muizen. Maar als je naar de inhoudsopgaaf kijkt zie je dat de vitamine A van 9.000 IE per kg omhoog is gegaan naar 20.000 IE per kg. Navraag leerde mij dat zij een ander manier van opgaaf hebben. Volgens de wetgeving moeten zij nu de gehalte vermelden dat toegevoegd is tijdens de productie. Daarvoor stond de hoeveelheid vermeld wat feitelijk in het voer zat. Tijdens de productie gaat e.e.a. verloren.

Ik weet niet waarom de wet zo aangepast is. Het geeft ingeval nu informatie op waar je als eindgebruiker niets aan hebt. Want nu kan je niet meer vertrouwen op hoeveel vitaminen in een zak voer zit.
Mogelijk Weil-bacterie in recreatieplassen 
zondag, augustus 9, 2015, 08:38 AM - Nieuws
door Martin Braak
Op Dwerghamster.nl had ik een tijd geleden een blog geschreven over de ziekte van Weil. Afgelopen week was de ziekte van Weil even in het nieuws. Bij een recreatieplas in Gelderland was een melding dat een bezoeker ziek is geworden en dat dit de ziekte van Weil betrof. En dat komt in Nederland niet vaak voor.

Ziekte van Weil gaat gepaard met hoge koorts, geelzucht door leverontsteking, bloedingen, spierpijn in de kuiten, rode ogen, vergroting van lever en milt, lever- en nierfunctiestoornissen. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is de sterfkans 5-10%. Dit eveneens volgens Wikipedia. Dus het is een serieuze ziekte. Mensen raken geÔnfecteerd door contact met door rattenurine besmet water. De bacterie Leptospira interrogans kan dan binnentreden via de slijmvliezen of via open wonden.

De ziekte van Weil kent een incubatieperiode van ťťn tot drie weken. Ook het ziektebeeld kan variŽren en daardoor lastig door een dokter vast te stellen. De ziekte kent twee fasen. Eerste fase duurt ongeveer 4 tot 7 dagen en gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ernstige complicaties zoals bloedingen, shock, geelzucht, hartritmestoornissen en nierfalen kan in deze fase ook voorkomen.

De tweede fase duurt tot 30 dagen. Langzamerhand verdwijnt de bacterie uit het bloed. In deze fase kan het oogkamer ontstoken raken, hersenvliesontsteking, hersenontsteking en ontsteking van het ruggenmerg optreden. De problemen in de eerste fase kunnen eveneens in deze fase doorzetten.

Toch zijn er ongeveer 30 mensen die in Nederland deze ziekte opdoen en meestal gebeurd dit tijdens het uitoefenen van hun beroep.
Kennis over genetica anders gebruiken 
donderdag, juli 16, 2015, 07:54 AM - Kleuren en variŽteiten
door Martin Braak
Vandaag breekt mijn vakantie aan! Een geweldig moment om overal over na te denken en eens rustig verder te schrijven en te bouwen.

Genetica anders gebruiken. Je zult wel denken wat bedoelt hij hiermee? Weet je, ik merk dat fokkers die een bepaalde kleur willen fokken vaak deze kleur met elkaar kruisen. Wanneer ze bijvoorbeeld Amerikaans blauw met een goede ondervacht kleur willen fokken zij deze kruisen met een Amerikaans blauw met wat minder goede ondervacht. En daaruit de beste Amerikaans blauwe selecteren. Maar dat is niet nodig en eigenlijk ook onlogisch.

Wanneer je Amerikaans blauw onderling kruist krijg je, afhankelijk waar ze nog meer voor dragen, allemaal Amerikaans blauw uit. Maar het is afhankelijk van de genen van de partner of hier ook een Amerikaans blauw tussen zit met een goede ondervacht kleur. Een ander optie is om een Amerikaans blauw met een zwarte te kruisen. Dan krijg je, ook afhankelijk van de gedragen kleuren, zwart uit. Maar deze zwarte exemplaren dragen voor Amerikaans blauw van een zeer goed exemplaar. Wanneer je dit exemplaar met een niet gerelateerde ander zwarte kruist, heb je eveneens dragers. En als je deze onderling kruist, krijg je Amerikaans blauw waarvan beide genen van het goede exemplaar afkomen. Let op!, dit is lijnteelt met een hoog inteelt coŽfficient en bedoelt als voorbeeld of eenmalig zo te kruisen.

Maar vaak heeft een fokker enkele goede exemplaren en door alleen met de goede exemplaren verder te gaan, heb je minder diversiteit of wel hoger inteelt factor. Ongeacht of je elke keer van ander rattery's fokdieren neemt en daarmee inkruist. Het blijft een gesloten groep van dieren en binnen een groep is altijd sprake van inteelt. Vaak zit dit 4-5 generaties verder. Door deze techniek te gebruiken, kan je een ander lijn gebruiken t.b.v. het fokken van goede exemplaren. Je houdt zwarte lijn aan om zo min mogelijk verzilvering te fokken en gebruikt deze exemplaren voor het verbeteren van de ander lijn bijv. Amerikaans blauw.
Ratten dromen van plekken waar ze heen willen  
zaterdag, juli 4, 2015, 04:48 AM - Nieuws
door Martin Braak
Uit een onderzoek blijkt dat ratten dromen over plaatsen waar ze heen wilden. Bijvoorbeeld wanneer ze onderweg iets lekkers zagen en daar niet heen gelopen zijn.

Onderzoekers hebben verschillende de ratten met behulp van elektroden op hun schedels onderzocht. Ze lieten deze ratten naar een plaats lopen waar voedsel lag waar ze niet bij konden komen. Uit de metingen blijkt dat ze 's nachts dezelfde patronen hadden als op het moment dat ze probeerden dit voedsel te pakken te krijgen. En dat suggereert volgens onderzoekers dat ze over het voorval dromen dat ze niet bij de voedsel konden.

Volgens onderzoekers is dit te vergelijken met dat wij een vakantiefolder lezen en naar de verschillende foto's kijken. En 's nachts hierover dromen.

<< <Terug | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende> >>