Blog over tamme ratten

Een rat op een show schudde constant met zijn kop 
donderdag, december 24, 2015, 11:00 AM - Tamme ratten
door Martin Braak
Begin december werd op Exoknaag N.K.V. Bokaal gehouden. Terwijl ik naar de ingeschreven tamme ratten keek, viel mij een tamme rat met donkere ogen op. Wat mij eveneens opviel, was dat hij constant met zijn kop aan het schudden was. Hij bewoog constant zijn kop van links naar rechts.

Dit heeft in mijn ogen niets met parallax te maken. Parallax is dat de tamme rat zijn kop van positie verandert door kleine bewegingen te maken zodat hij meer diepte ziet. Dit komt omdat de ogen op de zijkanten zitten.

Ik vermoed dat deze rat blind is. En dat hij door zijn bewegingen beter geluiden hoort. Plus dat hij wat nerveus is. Mijn blinde rat deed dit namelijk ook!Botten van reuze ratten gevonden 
woensdag, november 11, 2015, 09:06 PM - Nieuws
door Martin Braak

Australische archeologen hebben op Oost-Timor fossielen van de grootste rattensoort uit de historie ontdekt. De ratten waren gezien hun botten tien keer groter dan moderne soorten en wogen ongeveer vijf kilo.

De dieren leefden tot ongeveer duizend jaar geleden in het tropisch regenwoud op het eiland Timor en stierven waarschijnlijk uit doordat grote delen van hun leefgebied werden gekapt.

Dat hebben onderzoekers van de Australian National University bekendgemaakt op een bijeenkomst van de Society of Vertebrate Paelontology in Dallas.

Mensen

De fossielen zijn opgegraven in de jungle van Oost-Timor en bevatten snijsporen die erop wijzen dat de reuzenratten werden gevangen en gegeten door mensen. De eerste menselijke bewoners van Timor arriveerden ongeveer 46.000 jaar geleden.

Het feit dat de ratten op het menu van de eilandbewoners stonden, leidde waarschijnlijk niet tot de uitsterving van de dieren. Mensen en reuzenratten leefden tienduizenden jaren zonder problemen samen op het eiland.

De reden dat de knaagdieren uiteindelijk van het toneel verdwenen, was volgens hoofdonderzoeker Julien Louys de opkomst van het gebruik van ijzeren gereedschap op het eiland, ongeveer duizend jaar geleden.

Megafauna

"Mensen konden met dit gereedschap op grote schaal gebieden ontbossen", verklaart Louys op de nieuwssite van de universiteit. Het leefgebied van de grote ratten werd daardoor vermoedelijk te klein.

De reuzenratten vallen volgens Louys onder de megafauna, een groep van grote zoogdieren (waaronder de mammoet en de sabeltandtijger) die vlak na de opkomst van de moderne mens uitstierf. "De grootste ratten hadden het formaat van een hond."


Wow reuze ratten zo groot als een hondje! De wereld hoe die was en is, blijft bijzonder!

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4160090/bot ... timor.html
Beoordeel jij de tanden van de tamme rat wel eens? Als fokker wel doen! 
zondag, november 8, 2015, 09:05 AM - Medisch
door Martin Braak
De tamme rat heeft vier snijtanden die in evenwicht afgesleten moeten worden. Wanneer iets mis gaat, dan worden of de boven- of de ondertanden te lang. Als de ondertanden te kort zijn, groeien de boven tanden door. En hierdoor komen de ondertanden tegen de boventanden, omdat deze naar binnen groeien. Dan worden ze alleen maar korter met alle consequenties van dien.

Link: http://eurekamag.com/research/013/307/013307039.php

Bij de tamme rat is eveneens ook een defect geconstateerd dat ervoor zorgt dat de snijtanden op houden te groeien c.q. verdwijnen. Het gaat om een recessief defect.


Zwijnneusrat ontdekt in IndonesiŽ 
woensdag, oktober 7, 2015, 08:04 PM - Nieuws
door Martin Braak
Op het Indonesische eiland Sulawesi is een nieuwe soort rat ontdekt. Namelijk een rat met een soort van een zwijnen neus. Zeer bijzonder! Deze rattensoort is even groot als een normale rat en heeft enorme oren. En een roze neus zoals een varken die heeft. De poten van de rat is eveneens anders, namelijk platte nagels in plaats van klauwen.

Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/4139706/zwi ... nesie.htmlFoto gelinkt en gedeeld via Nu.nl en is van ANP.
Aanpassing naam, verpakking en inhoudsopgaaf van Supreme rattenvoer 
woensdag, augustus 12, 2015, 06:41 AM - Overige
door Martin Braak
Bij het emailen met Supreme Petsfoods vroeg ik of hun rattenvoer eventueel aangepast was. Want het was alweer 4 jaar geleden dat ik een pak voer gekocht had en dit op de foto heb gezet. Jazekers, dat was het geval!

De verpakking is geheel gewijzigd. De kleuren en zelfs de naam is gewijzigd! Het heet nu Tiny Friends Farms. Dit is een merknaam van Supreme. Ze hebben het voer zodanig gewijzigd dat het ook geschikt is voor muizen. Maar als je naar de inhoudsopgaaf kijkt zie je dat de vitamine A van 9.000 IE per kg omhoog is gegaan naar 20.000 IE per kg. Navraag leerde mij dat zij een ander manier van opgaaf hebben. Volgens de wetgeving moeten zij nu de gehalte vermelden dat toegevoegd is tijdens de productie. Daarvoor stond de hoeveelheid vermeld wat feitelijk in het voer zat. Tijdens de productie gaat e.e.a. verloren.

Ik weet niet waarom de wet zo aangepast is. Het geeft ingeval nu informatie op waar je als eindgebruiker niets aan hebt. Want nu kan je niet meer vertrouwen op hoeveel vitaminen in een zak voer zit.

<< <Terug | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Volgende> >>