Harley

Harley is een vrij nieuwe haarmutatie die bij de tamme rat voorkomt. Het gaat om een iets langer haartype en kan met andere haarmutaties zoals rex gecombineerd worden.Geschiedenis

De mutatie harley is op 1 september 2002 door Old Fellows Rattery ontdekt. In een dierenwinkel vonden zij een drachtige rat met wat langer en gekrulde haren. Deze rat werd Harley genoemd waarna de mutatie vernoemd is. Haar nest groeide goed op, maar geen van de jongen had langer haar. Daarom besloten zij het vrouwtje te kruizen met één van haar zonen en dit leverde nieuwe exemplaren harleys op.

Beschrijving van de haarstructuur en eigenschappen

Harley ratten hebben een wat langer steil haar. Omdat de ondervacht minder aanwezig is, lijkt het of de vacht wat dunner is. Het kan met rex gecombineerd worden. Dan krijg je een wat lange krullend vacht. Harley ratten hebben snorharen waarbij een golf te constateren is. Gecombineerd met rex zijn de snorharen gekruld en gebogen.

De kwaliteit van de haren gaat achteruit omdat de haren langer zijn en deze niet aan eensluitend over de vacht ligt. De vacht staat wat open en de rat lijkt wat "nat" eruit te zien. Hierdoor verliest het een functie namelijk het op temperatuur houden van het lichaam. Als huisdier zal hij hieraan geen nadelige gevolgen hebben, echter in het wild heeft zo'n rat weinig overlevingskans.

Op veel websites staat dat harley recessief is. De Nederlandse fokkers hebben het vermoeden dat het om een incompleet dominante mutatie gaat. Een rat met één gen harley heeft een al wat langer vacht. Twee genen harley zorgt voor een nog langer vacht.

Harley, enkel gen

Enkel gen harley is te zien aan de snorharen.

Tamme rat Harley enkel gen

Tamme rat Harley enkel gen

Bronnen:
- http://www.skyclyde.com/Harley.html
- http://paperheartrats.com/harley.html