Kleurslag agouti

Agouti is een andere naam voor wildkleur. Een haar van een originele kleur rat is opgebouwd uit drie verschillende kleuren: het eerste stuk van de haar is grijs, het middenstuk is bruin van kleur en de toppen van de haren zwart van kleur. Het hele pallet samen zorgt ervoor dat hij in het wild nauwelijks opvalt.

Tamme rat in de kleur agoutiTamme rat in de kleur agouti

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

De combinatie van de drie kleuren geven de agouti een bruinachtige kop en romp die naar grijs overgaat richting de buik. De overgang is aan de zijkant duidelijk te zien omdat daar de bruine kleur iets van de zwarte ticking kwijt raakt en het grijs meer de overhand neemt. Op de buik zelf is de kleur egaal grijs en dit loopt door tot aan de onderkaak.

De agouti is de oorspronkelijke kleur en geen mutatie. Maar in de praktijk dragen veel agouti's voor recessieve kleurmutaties en die kunnen verschillen in kleurnuances veroorzaken. De genetische code van de agouti is A_. De A staat voor Agouti. Met de kleine letter a wordt zwart bedoeld. Hiermee wordt aangegeven dat het geen agouti kleur is, maar éénkleurig zwart. Met "_" wordt bedoeld dat het onzeker is of hij wel of niet voor zwart draagt.

Opbouw agouti haar en vergroting

Rat haar closeup 1

Rat haar closeup 2

Rat haar closeup 3

Foto

Tamme rat met een wilde kleur