Kleurslag Cinnamon

Wanneer wij het over de kleur cinnamon hebben, dan hebben wij het over eenzelfde factor/mutatie als de mink kleur. Het grote verschil is dat cinnamon op agouti basis is en mink op zwart basis.Geschiedenis

De cinnamon mutatie is erg oud en stamt uit de jaren 1900. Begin 1920 is deze kleur in Engeland geïntroduceerd als "fawn agouti" en in Engeland werd het in 1935 erkend. Later werd de naam verandert in cinnamon.

In Amerika is deze kleur door Karen Hauser in 1978 ontdekt. Ze kocht in een dierenwinkel op 17 mei 1978 een grijs-bruine mannetjes rat, een kleur welke ze nog nooit heeft gezien. In deze lijn kwamen de kleuren cinnemon, lilac en zilver lilac in voor. Pas veel later bleek dat de Amerikaanse lilac kleur genetisch gelijk was aan de Engelse mink kleur.

Sinds maart 1999 is deze kleur in Nederland pas definitief erkend.

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

Een haar van een agouti is opgebouwd uit drie verschillende kleuren: het eerste stuk van de haar is grijs, het middenstuk is bruin van kleur en de toppen van de haren zwart van kleur. De cinnamon factor verandert het zwarte pigment in oranje bruin. In combinatie met de bruine tussen- en de grijze onderkleur geeft dit een warm kaneelkleur effect op. De rest van de agouti eigenschappen blijven intact. De dekkleur verandert op de zijflanken naar een net iets lichtere kleur. De buikkleur en de kleur onder de kaak is grijs. Dit valt minder op als bij de oorspronkelijk agouti kleur. De haartoppen zijn kaneelbruin van kleur. De snorharen zijn donkerbruin.

Cinnamon vererft recessief. Dat wil zeggen dat van beide ouderdieren het cinnamon gen geërfd moet zijn. Wanneer je cinnamon met een zuiver agouti inkruist, dan ontstaat in eerste instantie allemaal agouti kleuren. Deze jonge ratten dragen voor de cinnamon kleur. Wanneer je deze onderling zou kruisen, dan krijg je 25% cinnamon kleuren.

De cinnamon kleur is erg onstabiel. Het kent namelijk veel kleurnuances en vlekken. Bij deze kleur is er nauwelijks sprake van verzilvering. Om een mooie cinnamon te fokken kies je het beste voor de donkerste mink variant.

De genetische code van Cinnamon is: A_mm

Cinnamon ten opzichte van agouti
Links cinnamon en rechts agouti

Bron: http://www.afrma.org/cinnamonrat.htm