Tekening down under

Down under is een dominante mutatie dat in combinatie met berken, Ier of Japanner (of wel een h-mutatie) tot uiting komt. Het zorgt ervoor dat op de buik eenzelfde soort tekening zichtbaar wordt als op de rug. Bij een Japanner getekende rat is op de buik eveneens een streep te zien. Bij een berken of een Ier down under is de buik gekleurd, waarbij langs de zijkant een witte aftekening zichtbaar is. De mutatie komt van oorsprong uit Australië.Geschiedenis

De mutatie is voor het eerst in Australië opgetreden. Het zat voor het eerste keer in een nest met haarloze ratten in Nieuw-zuid-Wales. De eerste nageslacht was een down under met normale haren genaamd Enigma.

De naam down under is enerzijds gekozen omdat down under een synoniem is voor Australië en anderzijds omdat het onder de rat, de buikkleur, de tekening c.q. kleur wijzigd.

Beschrijving van de tekening en eigenschappen

In combinatie met Japanner zorgt de down under mutatie voor een gekleurde streep op de buik en in combinatie met berken of Ier zorgt het voor een gekleurde buik waarbij aan de zijvlanken wit is. De pootjes zijn wit van kleur.

De genetische code voor down under is: Aus (Aus van Australia, aus = uit/geen en Aus = aan). Op een aantal websites staat de genetische codering Du_. Echter het symbool du is reeds gegeven aan de dumbo-mutatie. Ook wordt het symbool 'Dn' wel eens gebruikt.

Lehtaal?

Op veel websites met informatie over de tamme rat wordt geschreven dat de downunder mutatie lethaal van aard is en dat dubbel verërving niet voorkomt. Andere websites beschrijven juist het tegendeel en dat nesten met 100% downunders voorkomen. Kleine nesten, maar ook nesten met 100% downunders, kunnen statistisch toeval zijn. Het definitief aantonen dat een mutatie lethaal is, is lastig. Er is geen reden om de mutatie downunder onderling te kruizen. En derhalve kan bij kruisingen hier rekening mee gehouden worden.

Down under en berken

Op de onderstaande foto's staat links de tekening berken en rechts de tekening down under.Bronnen:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Down_Under_rat
- http://rodentfancy.com/pets/wp-content/uploads/2008/01/downundr.pdf