Kleurslag geel donkeroog

Geel donkeroog wordt ook wel, zoals de internationale naam luidt, topaz genoemd. Een andere benaming is argente donkeroog. Donkeroog betekent in dit geval niet dat de oogkleur zwart is. De oogkleur is namelijk donker robijnrood.GeschiedenisIn 1907 heeft de heer W.E. Castle uit Engeland in het wild de Geel donkeroog ontdekt. De albino ratten, gevangen uit het wild, die door Wistar Institute gebruikt zijn ten behoeve van hun lijn bleken drager te zijn voor geel donkeroog. Bij verdere kruisingen kwam spontaan de geel donkeroog uit deze lijn.

Beschrijving van de kleur en eigenschappenEen haar van een agouti is opgebouwd uit drie verschillende kleuren: het eerste stuk van de haar is grijs, het middenstuk is bruin van kleur en de toppen van de haren zwart van kleur. Bij geel donkeroog zorgt de mutatie ervoor dat het zwarte pigment ontrokken wordt. Hierdoor wordt de kleur donkergeel. Door de lichte kleurnuances valt het verschil tussen ondervacht, middenstuk en haartoppen minder op.

De haartoppen zijn donkergeel van kleur. De tussen kleur is geelachtig wit (roomkleur). De grondkleur aan de basis is blauwgrijs. De dekkleur verandert op de zijflanken naar een iets lichtere kleur. De buikkleur en de kleur onder de kaak zijn licht beige. Dit valt veel minder op als bij de oorspronkelijk donkere agouti kleur. De snorharen zijn licht van kleur en de ogen zijn diep robijnrood van kleur.

Rondom de ogen, waar de haren aanzienlijk korter zijn, worden de kleuren wat fletser.

De geel donkeroog agouti vererft recessief. Dat wil zeggen dat van beide ouderdieren het gele gen (rr) geërfd moet zijn. Wanneer je geel donkeroog met een zuiver Agouti inkruist, dan ontstaat in eerste instantie allemaal agouti kleuren. Deze jonge ratten dragen voor de geel donkeroog kleur. Wanneer je deze onderling zou kruisen, dan krijg je 25% geel donkeroog varianten.

De geel donkeroog heeft als eigenschap dat deze op latere leeftijd kan verzilveren. Maar dit valt in deze agouti variant bijna niet op.

Om de oorspronkelijke kleur van geel donkeroog in stand te houden is het raadzaam deze eens terug te kruizen met een zuivere agouti. De geeltinten zijn zichtbaar gevoelig voor invloed of vermenging van andere kleuren. Zo zie je vaak dat de grijze onderkleur helemaal verdwenen is of dat de dekkleur donkeroranje wordt.

De genetische code van geel donkeroog is: A_rr

Foto'sTamme rat, geel donkeroog

Tamme rat, geel donkeroog

Bron: The Domestication of the Rat, by W.E. Castle