Tekening husky

Husky is een tekeningpatroon dat veel weg heeft van de gelijknamige poolhond. Ze hebben een witte bles op de kop en witte buik en poten. De rug is gekleurd en bestaat uit normale gekleurde en witte haren. Op jonge leeftijd zijn deze witte haren nog nauwelijks aanwezig, maar naarmate ze ouder worden, komen er meer witte haren erbij en verkleuren ze. Dit wordt verschimmelen genoemd. Ze worden op deze wijze bij elke rui iets lichter van kleur en het kan soms voorkomen dat wanneer ze oud zijn, ze helemaal wit zijn worden.Geschiedenis

Over de herkomst is weinig bekend. Zo rond 1994 waren de eerste exemplaren in Zweden, Nederland en Belgiƫ. Zo ver we kunnen nagaan is de benaming husky in Nederland bedacht.

Omschrijving van de tekening en eigenschappen

De husky kan in verschillende kleuren gefokt worden en is het mooist wanneer het met een donkere kleur gecombineerd wordt. Een mooie husky heeft een gekleurde rug zodanig dat wanneer het op de poten staat je nauwelijks de witte buik ziet. De bles op de kop is het mooist als deze recht is. De verschimmeling moet in juiste mate en egaal aanwezig zijn.

Huskly vererft recessief. Wanneer je een zwarte husky combineert met een effen zwart zijn de jongen die hieruit voortkomen allemaal zwart. Ze dragen allemaal het husky gen. Zou je deze jongen onderling kruisen, dan krijg je 25% husky terug.

De genetische code voor albino is: huhu

Voorbeeld van een "te ver" verschimmelde husky

Sommige husky's slaat het schimmelen te ver door en worden ze erg wit, terwijl andere husky's redelijk op kleur blijven. Hieronder een foto van zo'n husky die bijna wit is geworden.Voorbeeld van een husky waarbij de kleur begrenzing aan de buikgrens ligtBron: Artikel Judith Lissenberg over husky (N.K.V. Site)