Kleurslag Mink

Door cinnamon met zwart te combineren krijg je de kleur mink. In tegenstelling tot de kleur zwart dat over het algemeen een stabiele donkere kleur is, kent mink een zweverig karakter. De kleur zweerft tussen warmbruin en een lichter bruine kleur met een grijsblauwe gloed. Het zijn kleine en overlappende nuances, maar telkens gaat het om dezelfde genetische mutatie. De ogen zijn zwart van kleur.

De zwarte mutatie zorgt ervoor dat de haaropbouw geen agouti driekleur opbouw heeft. Daarom is deze kleur een egale kleur zonder agouti kenmerken. Dit noemen wij in Nederland een éénkleur. De Engelse term hiervoor is een "self" rat.Beschrijving van de kleur en eigenschappen

Mink is een grijsbruine kleur die egaal is over het hele lichaam. De ondervacht en de buikkleur zijn iets lichter dan de rest van het lichaam. De ogen zijn zwart van kleur.

De kleurbenaming mink komt uit Engeland. Mink kent een een zweverig karakter qua kleur. Het toont kleine kleurschommelingen.

De kleur mink mag niet met de kleur chocolade verward worden. Chocolade is veel warmer en donkerder van kleur. Maar een erg donkere mink komt in de buurt van een te lichte chocolade rat. Een eigenschap van mink is dat de kleur rondom de ogen net iets lichter zijn dan de rest van het lichaam. Verder kan de deze mutatie wat vlekken gaan vertonen en kan later gaan verzilveren.

De genetische code van mink is: aamm.

Mink en Monk

In Amerika komt eenzelfde soort kleur als mink voor, maar dan iets bruiner en warmer van uiterlijk en met donkere robijnkleurige ogen. Dit wordt monk genoemd. Mink is wat grijzer en lichter dan monk. Monk kent net zoals mink een een zweverig karakter qua kleur. Deze twee factoren hebben eenzelfde soort notering meegekregen. Monk wordt veelal genetisch gecodeerd met m(ock)m(ock). Dat monk een zelfde soort genetische notering gekregen heeft, is zeer opmerkelijk. De verschillen zijn best groot en de twee mutaties liggen niet op eenzelfde locus. Wanneer een mink met monk gekruist wordt, komt uit de eerste generatie 100% zwart.

Mink vs cinnamon

Op deze foto staat links mink en rechts cinnamon.