Russisch blauw

Wanneer wij het over de kleur Russisch blauw hebben, dan hebben wij het over de donkerblauwe variant.



Geschiedenis

De Russisch blauw mutatie is in 1929 op de University of Illinois in een gedomesticeerde lijn opgetreden. Onderzoeker E. Roberts is de ontdekker van deze mutatie. Hij heeft naast deze mutatie vele andere mutaties zoals haarloos ontdekt.

De Russische blauw is in Nederland definitief erkend per 1 april 2017. De erkenning is aangedragen en verzorgd door René Bastiaans.

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

Het gaat hier om de combinatie van twee kleurmutaties, namelijk de Russisch blauw factor (= dilution factor) met de zwarte factor. Het heeft daarom geen agouti uiterlijk. De haren zijn van haarwortel tot aan de top één en dezelfde kleur. De dekkleur is donkerblauw. Dit wordt ook wel staalblauw genoemd. Vooral jonge exemplaren zijn vanaf de kop tot aan de staart egaal van kleur. Later is het mogelijk dat er witachtige haren doorheen komt. Dit wordt verzilvering genoemd. De buikkleur is net iets lichter van kleur.

De oren in deze kleurvariant zijn lichtgrijs. De ogen zijn diep donkerblauw. Je kunt dit pas zien door de rat in het licht te houden. Het is zo donkerblauw dat het naar zwart neigt.

De snorharen zijn lichtblauw, maar doordat de haren zo lang zijn en uit elkaar liggen, lijken deze wit. De pootjes zijn eveneens licht grijsblauw en gaan naar de nageltjes over tot bijna wit. De nageltjes hebben licht bruingrijze kleur.

De staartkleur is ook lichtblauw. Echter dit valt niet erg op omdat over de lengte van de staart vaak roestbruine vlekken te bevinden zijn.

Russisch blauw ontstaat door het combineren van twee recessieve kleurslagen Russisch blauw agouti en zwart. Dat wil zeggen dat van beide ouderdieren het blauwe gen (d) en het zwarte gen (a) geërfd moeten hebben. Als je bijvoorbeeld een Russisch blauw met een agouti kleur kruist, dan zijn de jongen uit de eerste generatie allemaal agouti. Zou je deze tamme ratten onderling verparen dan krijg je naast agouti de kleuren zwart, Russisch blauw agouti en Russisch blauw.

De Russisch blauwe kleur heeft, zoals boven al genoemd, als eigenschap dat deze op latere leeftijd kunnen gaan verzilveren. Door selectie toe te passen met dieren die deze eigenschap niet of bijna niet hebben kun je dit deels voorkomen.

De genetische code van Russisch blauw agouti is: aadd

Verwarring rondom de genetische code

In Amerika gebruiken ze soms voor de Amerikaans blauwe variant de genetische code 'd' en voor de Russisch blauwe variant de genetische code 'rb'. Dit zorgt ervoor dat er soms over bepaalde kleurslagen miscommunicaties ontstaan.

Foto's