Kleurslag Russisch blauw agouti

Wanneer wij het over de kleur Russisch blauw agouti hebben, dan hebben wij het over de donkerblauwe variant.Geschiedenis

De Russisch blauw agouti mutatie is in 1929 op de University of Illinois in een gedomesticeerde lijn opgetreden. Onderzoeker E. Roberts is de ontdekker van deze mutatie. Hij heeft naast deze mutatie vele andere mutaties zoals haarloos ontdekt.

In 2017 is in Nederland de Russisch blauw agouti voorlopig erkend, dit tot 1 april 2019. De voorlopige erkenning is aangevraagd en verzorgd door René Bastiaans. De voorlopige erkenning is in 2019 ingetrokken omdat deze kleurslag niet voorgedragen werd voor de definitieve erkenning.

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

Een haar van een agouti is opgebouwd uit drie verschillende kleuren: het eerste stuk van de haar is grijs, het middenstuk is bruin van kleur en de toppen van de haren zwart van kleur. Bij de Russisch blauw agouti verandert het zwarte pigment in donkerblauw. De bruine tussenkleur wordt lichter en zit tussen blauw en grijs in. De onderkleur is blauwgrijs.

De agouti eigenschappen blijven intact. De dekkleur verandert op de zijflanken naar een net iets lichtere kleur. De buikkleur en de kleur onder de kaak zijn grijsblauw. Dit valt minder op als bij de oorspronkelijk agouti kleur. De snorharen zijn grijsblauw en de ogen zijn diep donkerblauw.

De Russisch blauw agouti vererft recessief. Dat wil zeggen dat van beide ouderdieren het blauwe gen (dd) geërfd moeten hebben. Wanneer je Russisch blauw agouti met een zuiver agouti inkruist, dan ontstaat in eerste instantie allemaal agouti kleuren. Deze jonge ratten dragen voor de blauwe kleur. Wanneer je deze onderling zou kruisen, dan krijg je 25% Russisch blauwe varianten.

De Russisch blauwe kleur heeft als eigenschap op later leeftijd te verzilveren. Maar dit valt in deze agouti variant bijna niet op. Ook bestaat er soms een kans op donkerbruine vlekken in het vacht. Dit wordt roest of roestvlekken geneomd. Deze roestvlekken zijn wel duidelijk zichtbaar. Om een mooie Russisch blauwe agouti rat te fokken kan je beste de mooiste donkerblauwe kleur selecteren.

De genetische code van Russisch blauw agouti is: A_dd

Verwarring rondom de genetische code

In Amerika gebruiken ze soms voor de Amerikaans blauwe variant de genetische code 'd' en voor de Russisch blauwe variant de genetische code 'rb'. Dit zorgt ervoor dat er soms over bepaalde kleurslagen miscommunicaties ontstaan.

Foto's