Kleurslag zwart

De kleur zwart is bij de tamme rat een bijzondere genetische mutatie. Er vindt namelijk een compleet verandering plaats in de opbouw van de oorspronkelijke kleur opbouw. De originele agouti kleur heeft drie kleuren: grijs als ondervacht, bruin in het midden en de haartoppen zijn zwart. Bij de zwarte kleur is dat egaal van kleur. Daardoor wordt de rat éénkleurig van kleur.

Voor de duidelijkheid: als wij in deze context spreken over een zwarte rat, dan hebben wij het over de mutatie zwart bij de soort bruine rat. En niet over de in het wild voorkomende soort zwarte rat (Rattus rattus).

Tamme rat in de kleur zwartTamme rat in de kleur zwart

De mutatie zwart zorgt voor vele andere kleurvariaties. Dat komt omdat veel kleurmutaties die bij de tamme rat opgetreden zijn, verdunningsfactoren zijn die het zwarte pigment het meest wijzigen. Wanneer je deze kleurmutaties combineert met deze zwarte kleur, zie je dat het effect veel groter is dan bij een agouti kleur. We noemen deze zwarte variant dan ook wel een tweede basis vorm. Zwart geeft egale (éénkleurige) dieren en agouti geeft een driekleur structuur. Dat is de reden waarom de genetische code van kleuren bij de tamme rat met A_ of aa beginnen om direct aan te geven om welke basisvorm het gaat: éénkleurig of agouti.

Geschiedenis

De kleur zwart is één van de eerste kleurmutaties die bij de tamme rat gefokt werd. Toen in de 18e eeuw in Engeland een rattenplaag was, ontstonden mutaties die niet door de natuur eruit geselecteerd werden. De bekende rattenvangers Jack Black en Jemmy Shaw hielden de bijzondere gevangen exemplaren apart en gingen hiermee fokken. Onder deze exemplaren waren ook zwarte, albino en hooded exemplaren. Deze waren mooier dan de normale agouti ratten. De agouti exemplaren waren toen bestemd voor de rattengevechten waarbij het ging om de hond die de meeste ratten doodde in een bepaalde tijd. De zwarte exemplaren, deels gecombineerd met hooded factor, werden verkocht als huisdieren. De albino's waren toen bestemd voor de wetenschap.

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

Zwart is een egale kleur. Toch zie je onder de buik dat de tint iets lichter is, namelijk donkergrijs. Wanneer je zwart verdunt met andere kleurmutaties, zie je deze eigenschap terugkomen. De kleur van de ogen is zwart. De kleur van de voeten en voetzolen zijn donker van kleur.

In het begin toen de zwarte kleur nog niet zolang bestond, was de kleur intents zwart. De huidige tamme ratten in de kleur zwart hebben veelal witte haren. Dit noemen wij verzilvering. De oorzaak van het voorkomen van witte haren, is onduidelijk. Volgens de K.L.N. standaard gaat het om een mutatie die ervoor zorgt. Maar vermoedelijk komt het ook door het infokken van andere kleur- en tekening mutaties waardoor de zwarte kleur minder intens is geworden en de witte haren in het vacht hebben veroorzaakt.

Deze kleur zwart is recessief. Dit houdt in dat zwart pas zichtbaar wordt wanneer van beide ouderdieren het gen zwart geërfd wordt. Bij een kruising van twee zwarte tamme ratten komt de kleur zwart 100% terug wanneer het om zuivere kleuren gaat en voor een deel terug wanneer ze ook voor andere kleuren dragen.

De genetische code voor zwart is: aa.

Foto's

Tamme rat in de kleur zwartTamme rat in de kleur zwart