Naar volgende pagina

De aanschaf

Stel voor dat je (voor de eerste keer) een ratje wilt aanschaffen, waar moet je dan allemaal op letten? Er worden zoveel wijsheden geroepen door wie dan ook, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Voordat je tot aanschaf overgaat

Voordat je tot de aanschaf van een tamme rat overgaat, ga eerst na of een tamme rat wel een geschikt huisdier voor je is en of er andere zaken zijn waardoor het beter is om geen tamme rat aan te schaffen. Laat het geen impuls aankoop zijn waar je later spijt van krijgt.

Tamme ratten zijn groepsdieren en voor een rat is het gezelliger als er meerdere soortgenoten in zijn omgeving zijn. Het is geen must! Maar houdt er rekening mee dat wanneer je één tamme rat neemt je hem veel aandacht in de avond moet geven. De tamme rat begint zo rond vijf uur wakker en actief te zijn. Als je 's avonds de tamme rat uit de kooi haalt en op je schouder laat zitten, dan ben jij de plaatsvervanger van een soortgenoot. Maar beste is om twee of meerdere tamme ratten samen te huistvesten.

Ook moet je eerst goed nadenken waar je de kooi neer gaat zetten. De kooi moet ergens tochtvrij staan en waar niet te koud wordt, maar ook niet te warm. De minimale maat van een kooi waarin twee ratten zitten is 60 x 40 cm. Maar deze grootte is geen luxe en veel liefhebbers kiezen voor een groter maat zoals 80 x 50. De kooi moet groter zijn naarmate je meer tamme ratten in houdt.

Houdt ook rekening mee dat kleine ratjes groot worden. Een mannelijke tamme rat kan wel 30 cm groot worden en tussen de 500-700 gram wegen.

Er zijn mensen die allergisch voor tamme ratten zijn. Vaak zijn die mensen niet allergisch voor de dieren zelf, maar bijvoorbeeld voor het voer of de bodembedekking. Hier kan veel stof van afkomen. Voor huidschilfers kan je allergisch voor zijn, maar een tamme rat is klein en heeft niet zoveel huidschilfers. Wanneer je een vermoeden hebt dat je allergisch kunt zijn of dat er andere gezinsleden zijn die allergisch kunnen zijn, laat dit dan eerst onderzoeken.

Tamme ratten moeten dagelijks verzorgd worden. Wanneer je veel voer geeft en ze hebben een waterfles, dan kan het een dag zonder verzorging. Sta stil of je een tamme rat deze verzorging kan bieden. Sta ook stil bij de (mogelijke) vakanties. Wie verzorgt dan je tamme rat?

Heb je geen tijd voor een hond, dan is de aanschaf van een tamme rat een optie. Het zijn immers intelligente dieren en herkennen hun baas of bazin. Ze zijn super lief. Het zijn bij uitstek echte gezelschapsdieren.

Waar kan je een tamme rat kopen?

Als je besloten hebt om over te gaan tot de aanschaf van ratjes zul je een goed adres nodig hebben. Er zijn verschillende plekken waar je dan terecht kan. Ten eerste is daar natuurlijk de dierenwinkel. Daarnaast heb je ook mensen die ratten opvangen en weer herplaatsen. Ook zijn er evenementen en dierenshows waar tamme ratten aangeboden worden en je een keuze kan maken. En dan zijn er nog legio aan rattery's. Voor al deze verschillende mogelijkheden geldt dat jezelf bij de aankoop een stuk verantwoordelijkheid hebt. Vraag aan de verkoper informatie met betrekking tot de geboorte, waar de ratjes precies vandaan komen en hoe oud ze zijn.

Dierenwinkels

Er zijn dierenwinkels waar je gerust een tamme rat kunt aanschaffen. Dit zijn winkels die een vaste fokker hebben en waarvan hij al jarenlang mee samenwerkt. Er zijn ook dierenwinkels die ratten via de groothandel kopen en aanbieden. Dit zijn tamme ratten die op grote schaal gefokt zijn en meestal als slangenvoer weggaan. Vraag de verkoper naar de herkomst van de aangeboden ratten en vraag advies om zo te bepalen of de verkoper deskundig genoeg is. Daarnaast moet je bekijken hoe de ratten in de winkel aangeboden c.q. gehuisvestigd worden. De ratjes moeten bij elkaar zitten, geslacht gescheiden en moeten genoeg bewegingsruimte hebben. Daarnaast moet alles hygiënisch eruit zien. En kijk goed naar de gezondheid van de aangeboden ratjes, maar ook naar hoe energievol ze zijn.

Een dierenwinkel is het de plek waar je alle benodigdheden kunt aankopen zoals een kooi, voer, drinkflesjes en bakjes. Maar ook lectuur over ratten kan je daar vaak aanschaffen, welke je als naslagwerk kunt gebruiken. En een goede dierenwinkel staat ook na de aankoop klaar voor raad en garantie.

Rattenopvang

In elk land zijn er dierenasiels c.q. dierenopvang, zo ook voor ratten. Dit zijn liefhebbers die je kunt vergelijken met mensen die een dierenpension of asiel runnen. Deze mensen nemen ratten terug van andere die op een of andere manier niet meer in staat zijn hun dier nog verder te verzorgen. Ze nemen deze liefdevol op en zorgen dat de dieren weer terug geplaatst worden. Ook hier ben je zelf verantwoordelijk voor je keuze. Je weet nooit precies waarvandaan de tamme rat precies komt. Maar ook hier kun je alle vragen stellen die je nodig vindt. Vaak word je, nadat je een ratje overgenomen hebt, lange tijd begeleid en kan je altijd weer terugvallen op de opvang.

Aankoop op een beurs of dierenshow

Op een dierenshow worden vaak dieren aangeboden van liefhebbers of handelaren. Op deze evenementen zijn er, naast een ingangscontrole op ongedierte, geen controle van de herkomst van de dieren. Immers iedereen kan en mag daar verkopen. Mocht je besluiten om hier een ratje aan te schaffen, vraag dan hier ook waarvan de ratjes vandaan komen, hoe ze gefokt zijn, hoe ze gehuistvestigd zijn, of er stambomen bijgehouden worden, of er kwaaltjes in de familie voorkomen, etc. En kijk goed naar hoe de ratjes aangeboden worden. Zijn dat laboratorium bakken of in de dierenwinkel aangeschafte leuke gekleurde kooien. En neem een visitekaartje mee of schrijf zijn of haar contactgegevens op zodat je later contact op kunt nemen indien je vragen hebt.

Rattery’s

Rattery’s zijn mensen die thuis enkele of soms meerdere nestjes op jaarbasis fokken. Zij brengen veel tijd met hun ratjes door en de kleintjes komen direct met mensen in contact. Deze ratjes zijn daarom direct bij aanschaf al tam. Tussen de rattery's zitten grote verschillen. Via advertentie, fora, Facebook of andere netwerken bieden zij deze jonge dieren aan. Beste is om verschillende vragen te stellen zodat je de enthousiasme en de kennis met betrekking tot de tamme ratten ziet. Vraag ook of er stambomen bijgehouden worden en of je een stamboom mag inzien. Maar ook hier geldt dat je goed naar de gezondheid moet kijken. Sommige rattery's werken met overeenkomsten waarin onder andere geregeld is dat je niet met de ratjes mag fokken of hoe je ze moet huisvestigen.

Rattery Peter Braak

Mijn broer Peter Braak heeft geregeld jonge tamme ratjes te koop. Wil je hier meer informatie over, neem dan contact op via het contactformulier of bel 06-20440099.

Voorzorgmaatregelen voor het ophalen

Het is zo ver, je gaat je nieuwe tamme rat of ratten ophalen! Maar wat moet je allemaal voorbereid hebben?

Vergeet niet een transportbakje mee te nemen. Je nieuwe tamme rat moet op de terugreis vervoerd worden.

Wanneer de reis lang duurt, dan kan je beste een stukje appel of een stukje komkommer in het transportbakje leggen. Onderweg kan de tamme rat honger of dorstig worden.

Ook moet je van te voren een kooi klaar zetten. Je kan het beste de kooi helemaal van te voren inrichten. Wanneer je thuis komt is het voor de tamme rat prettig om direct in zijn kooi gezet te worden zodat hij direct kan rusten. Een reis is natuurlijk niet iets wat heel gewoon is en kan best stressvol zijn. Wanneer je hem aan een nieuwe groep wilt introduceren, dan kan je beste later doen zodat de rat van de reis bijgekomen is en op een moment dat je een aantal uren de tijd hebt om erbij te blijven. Beste moment om te introduceren is in de ochtend omdat ze minder actief en fel zijn.

Wanneer je een nieuwe tamme rat in de dierenwinkel koopt, dan kan je natuurlijk alle benodigdheden ter plaatse kopen. Ga van te voeren eerst eens heen om te kijken wat je allemaal wilt kopen en kijkt goed of het wel geschikt is. Zo voorkom je impulsaankopen en/of verkeerde aankopen. Zie bij het onderdeel de huisvesting voor meer informatie met betrekking tot de mogelijke kooien.

Het ophalen van de nieuwe tamme rat

Tamme rat in het nek Wanneer je de keuze hebt gemaakt om bij een fokker een tamme rat te kopen, kijk dan goed of het om een goede fokker gaat. Maak een praatje en vraag onder andere naar hoe hij de dieren behandelt en wat hij de dieren voert. Het verhaal en hoe de fokker dit vertelt krijg je een indruk of het een serieuze fokker gaat die met passie fokt. Er zijn namelijk ook mensen die zich voor doen als fokkers, maar eigenlijk 'broodfokkers' of voederdieren fokkers zijn. Het kan best verdienstelijk zijn om af en toe aan de deur wat dieren te verkopen.

Kijk goed welke tamme rat je neemt. Ook als je via bijvoorbeeld Marktplaats een tamme rat van iemand overneemt. De tamme rat moet geen wondjes hebben en moet gezond uitzien. Inspecteer de tamme rat daarom goed. Luister goed naar zijn ademhaling. Een ratje heeft gevoelige ademhaling organen. Breng het ratje eens naar je oor en luister bij zijn neusje. Piept hij of reutelt hij, dan kun je deze beter niet aanschaffen. Kijk ook onder de staart bij zijn anus, dit moet mooi schoon en droog zijn. Hij moet verder geen bultjes hebben en moet helder uit de ogen kijken. Wanneer de vacht te veel open staat en/of je ziet wat kale plekjes, kijk dan of de tamme rat regelmatig krabt. Het kan voorkomen dat de tamme rat schurft of mijt heeft. Ook moet hij nieuwsgierig en levendig zijn en niet agressief gedragen. Vraag ook naar de leeftijd en kijk goed of de leeftijd ongeveer kan kloppen. Een tamme rat moet minimaal vijf weken oud zijn, maar liefst iets ouder. Neem geen te jonge tamme rat mee.

Neem niet bijvoorbaat een bijzondere kleur of een niet veel voorkomende variant. Zodra er nieuwe variëteiten ontstaan, dan gaan sommige fokkers dat massaal fokken. Dit omdat het interessant is en leuk is om iets bijzonders in huis te hebben. Vaak zijn mutaties recessief en dat betekent dat de kleur pas ontstaat wanneer van beide ouders het geërfd wordt. Bij nieuwe kleuren wordt vaker lijnteelt/inteelt gedaan en dat kan effect hebben op de gezondheid. Rex, staartloos, haarloos, fuzz, etc. kunnen leuk uitzien, maar sta stil of de rat er zelf bij gebaat is. Bijvoorbeeld een rat zonder staart is feitelijk een rat met een defect waarbij de staart naar binnen groeit.

Vraag de fokker of er mogelijk problemen zijn of te zijn verwachten. Een fokker kent haar fokdieren goed en kan je over eventuele gevoeligheden bijpraten. Je bent dan zo op de hoogte waar je op moet letten.

Wanneer je een bepaald geslacht wilt hebben, bereid dit dan goed voor. Het kan voorkomen dat een verkoper van een dierenwinkel niet goed weet hoe je dit kan zien en je een tamme rat van het andere geslacht meegeeft.

Pas op dat je niet een zielige tamme rat neemt, met alle consequenties van dien. Een tamme rat die kleiner dan de rest is en zielig overkomt, daar kan iets mis mee zijn. En wanneer je vermoedt dat de tamme rat ziek is of bijvoorbeeld mijt heeft, probeer je dan te beheersen en laat de tamme rat waar hij is.