Veel ratten in Amsterdam-Zuid

Het wemelt in Amsterdam-Zuid van de bruine ratten. Andrea Rdai, die aan het Marie Heinekenplein woont, heeft het er nachtmerries van.

“Gisteren liep ik over het plein toen het begon te schemeren. Ik zag er een stuk of dertig lopen. Ik overdrijf niet”, zegt ze zaterdag in het Parool. “Dat er ratten zijn in Amsterdam, begrijp ik, maar deze hoeveelheden zijn absurd. Ik krijg er nachtmerries van.”

Bewoners en ondernemers klagen steen en been, maar de gemeente heeft nog niets met die klachten gedaan. “In de zomer is het dweilen met de kraan open”, aldus een woordvoerster van stadsdeel Zuid. “In november gaan we doelgericht met dit probleem aan de slag.” Volgens wijkmanager John Gaal, die een paar maanden geleden wel gif heeft laten strooien, is het alleen mogelijk met hulp van de bewoners. “We willen een maand geen eten en afval op het plein hebben. Dan kunnen we ze in één keer allemaal de nek omdraaien. Maar daar moet iedereen aan meewerken.”

Ondernemers op het plein klagen dat het vuil niet vaak genoeg wordt opgehaald. Barman Harm van café Kale ziet de ratten ook regelmatig over het plein rennen. “Ze zijn groot, zo’n veertig centimeter. Als je een tijdje naar de plantenbakken kijkt, zie je er om de tien seconden wel drie, vier voorbijschieten. Dat is nu al zeker acht maanden zo”, vertelt hij in het Parool. Ook hij hoopt dat de gemeente snel actie onderneemt, want zelf met gif strooien is geen optie. “Dan liggen ze dood op ons terras.”

(c) Telegraaf