Naar volgende pagina

Het uiterlijk van de rat

Van alle als huisdier gehouden knaagdieren is de tamme rat één van de grotere soorten. Wanneer je naar het uiterlijk kijkt, dan merk je de lengte direct op. De lengte van de kop-romp ligt tussen 19 en 30 centimeter. De staartlengte ligt tussen de 15 en 22 centimeter. Qua gewicht wegen ze tussen de 200 en de 500 gram. Mannetjes zijn normaliter groter dan de vrouwtjes. Wanneer je verder naar het uiterlijk kijkt, zie je dat ze een vrij korte, spitse snuit hebben met lange snorharen. De oren zijn met kleine haren behaard. De ogen zijn groot en ovaal rond van vorm. De staart is wat korter dan het lichaam en is beetje behaard. Dit is ten opzichte van de zwarte rat een groot verschil, want bij de zwarte rat is de staartlengte langer dan het lichaam. Wanneer je naar de staart kijkt, zie je ringen. Als je het aantal ringen telt, zal dit tussen de 160 en de 190 ringen bedragen. De voorpoten hebben geen vijf, maar vier tenen. De achterpoten hebben wel vijf tenen.

De normale vachtkleur is grijsbruin tot aan de buikzijde lichtgrijs tot witachtig. De vacht is lang en stug. Maar zowel in de natuur, laboratorium als bij de hobbyfokker zijn verschillende kleurvariaties opgetreden. Jonge ratten hebben een wat zachter haarstructuur. De mannetjes hebben op volwassen leeftijd wat langer vachtharen dan de vrouwtjes.

De bruine rat komt van oorsprong uit Azië, maar heeft in de loop van de eeuwen zich over de hele wereld verspreid. Wanneer je naar de evolutie kijkt, dan zie je dat de dieren zich aan de omgeving aanpassen. De bruine rat is over de hele wereld qua gedrag en uiterlijk hetzelfde gebleven. Van oorsprong leven ze in warme vochtige gebieden met gras, struiken en bomen. De bruine rat heeft de ideale schutkleur en valt in deze natuurlijke omgeving nauwelijks op.

Het lichaam is gestroomlijnd en gespierd. Hij is een echte atleet in bewegen en doen. Hij kan super snel vluchten, klimmen en kan kleine zoogdieren of amfibie soorten overmeesteren. Ook kan hij zich goed verdedigen, ook tegen wat grotere dieren zoals katten. In de bek zitten zeer scherpe snijtanden en kunnen bij het verdedigen en vechten gebruikt worden. Ook komen ze goed van pas bij het eten van verschillende noten en hard voedsel.

De mannetjes zijn qua geslacht duidelijk zichtbaar. Ze hebben zichtbare zware scrotum. Tegenovergesteld, bij de vrouwtjes is het geslacht minder zichtbaar en zit verborgen bij de anus voor de staart.

Hieronder zie je een rat in zijn geheel. Je kunt op de verschillende onderdelen klikken om hierover meer te lezen.

Het uiterlijk van de rat, klikbaar Oog Oor Oor Staart Poot Poot Neus / reukorgaan Geslacht Snorharen Bek en tanden Snorharen Kop Rug Vacht Buik en buikkleur

De volgende onderdelen zijn op de PC aanklikbaar: De kop, de ogen, de neus, de oren, de bek en tanden, de snorharen, de rug, de buik, de vacht, de geslachtsdelen, de poten en de staart.

De mobiele gebruikers kunnen op de links achter het woord "aanklikbaar" klikken.

Het skelet

Onder de vacht zit het skelet. Hieronder zie je een foto hoe het skelet eruit ziet.

Skelet van de rat

Bron: http://www.zoogdiervereniging.nl/bruine-rat-rattus-norvegicus