Oorlog tegen de rat op de Galápagos Eilanden

Galápagos Eilanden zijn klaar voor een massaslachting op ratten. De Galápagos Eilanden zijn de ratten namelijk meer dan zat en zij zijn een gevaar voor de bijzondere natuur met unieke dieren. Op een stukje onbewoonde eiland leven nu maar lieft tien ratten per vierkante meter. En deze ratten eten de eieren van onder mer reuzenschildpadden, lava-hagedissen, roofvogels en leguanen. Ook eten zij jonge dieren die zich niet kunnen verweren.

Dit is wederom een voorbeeld hoe het mis kan gaan indien dieren in de natuur komen of losgelaten worden die er niet horen te zijn. Dit geldt voor Nederland bijvoorbeeld voor de eekhoorn. Er zijn zwarte en grijze eekhoorns, maar deze leven normaal gesproken in de bergen. De grijze komt in Noord-Amerika voor en niet hier in Nederland. De roodbruine eekhoorn dreigt op deze manier te verdwijnen. Zo ook de ratten op de Galápagos Eilanden: ze horen daar niet. Waarschijnlijk zijn ze met de boten meegelift of verstopt in bagage van mensen.

De Ecuadoriaanse autoriteiten hebben besloten om de ratten met gif te doden. Met behulp van helikopters wordt vergiftigd lokaas op de eilanden gegooid. Het aas trekt de ratten aan en schrikt andere dieren juist af. Zodat de ratten alleen het gif binnen krijgen. Roofvogels (34 stuks) en leguanen (40 stuks) worden tijdelijk vastgehouden, omdat zij wel eens ratten eten. Daardoor zou het gif ook bij hun terecht kunnen komen. Als de rat eenmaal het gif binnen heeft gekregen, drogen zij in en zijn ze binnen acht dagen opgelost. De resten hebben nauwelijks effect op het milieu.

In totaal wordt 22 ton aan giftige aas gebruikt. De vraag is wie dit gaat overwinnen: de mens of de rat.

Martin Braak

Bronnen: www.reisgraag.nl en de Telegraaf.
Artikel op tip van www.reisgraag.nl geschreven.