Naar volgende pagina

Speeltjes

Tamme ratten zijn intelligente dieren en je moet ze blijven prikkelen. Anders gaan ze zich vervelen. Het geven van speelgoed is een manier om ze te blijven prikkelen en actief te laten zijn. Je kunt in de dierenwinkel of bij een online knaagdieren webwinkel leuke dingetjes kopen zoals molentjes, hangmatjes, knaagmateriaal, inrichting voor kooien zoals trapjes, huisjes en laddertjes. Natuurlijk kan je zelf ook speelgoed maken. Denk bijvoorbeeld aan een bloempot wat eenvoudig omgebouwd kan worden als een huisje. Of van een kapotte trui of broek een hangmatje maken. Ingeval te veel om op te noemen!

Tamme rat in huisje

Ook zijn er speelgoed verkrijgbaar die de winkels onder de categorie 'speeltjes' laten vallen, maar feitelijk geen speelgoed is. Voorbeeld hiervan is kleertjes voor ratten. Het lijkt leuk en schattig om een rat aan te trekken. Maar je doet een rat hier geen plezier mee.

Buizen, wc/keuken-rollen en lege verpakkingsdoosjes

In de kooi kan je allelei soorten buizen en rollen inleggen. De tamme rat zal dit leuk vinden en het gebruiken om te verstoppen, om in te gaan liggen en natuurlijk om het te slopen. Verpakkingsdoosjes die groot genoeg zijn, kunnen in de kooi gelegd worden. Je kunt er één of twee deurtjes in maken zodat het een verstoppingsplaats wordt. Ook zou je wat lekkers in kunnen leggen zodat wanneer ze erin gaan, er een verrassing ligt.

Ook zal de tamme rat dit materiaal als nestmateriaal gaan gebruiken. Ze graven namelijk geen hol als nest, zoals een hamster dit wel doet. Ze slepen nestmateriaal naar een plek waar hij comfortabel kan liggen.

Hangmatjes en lapjes stof

Ook laptjes stof kunnen goed als nestmateriaal dienen. Ze vinden het heerlijk om zowel onder als op een lapje stof te liggen. Zo kan je kleren op een leuke manier hergebruiken. Ook zijn er speciale hangmatjes voor tamme ratten te koop. Deze zijn niet bij elke dierenwinkel te verkrijgen, maar zijn wel gemakkelijk op internet te vinden. Op Marktplaats en op de diverse rattenfora worden ze aangeboden. Deze hangmatjes kun je in de kooi hangen en de ratten kunnen hier lekker in slapen. Ook kan je natuurlijk van een stuk broekspijp of mouw eeenvoudig een hangmatje maken.

Loopwiel

Wie dacht dat alleen hamsters in een molen lopen, heeft het mis! Ook tamme ratten vinden het leuk om in een molen te lopen. Het is geen noodzaak, mits de tamme rat voldoende beweging heeft. Bij aanschaf van een loopwiel moet je rekening houden met de grootte. Het moet een loopwiel zijn die speciaal voor de tamme rat zijn gemaakt en minimaal 30 cm breed zijn. Ze mogen geen open spijlen hebben, anders kan de staart er tussen komen met alle gevogen van dien. Ook de stang moet afgeschermd zijn. Voorbeelden van goede loopwielen zijn Wobust wodent wheel, Silent Spinner of Trixie looprad 33 cm.

Ratten huisjes

Naast het geven van een wat groter verpakkingsdoos wat ze graag als huisje ombouwen, kan je ook zelf een huisje maken. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte bloempot. Als je bovenin een stuk eruit haalt zijnde een deur opening. Dan kan je de bloempot op de kop neerzetten. Natuurlijk met wat stoflapjes erin zodat de tamme ratten heerlijk in kunnen slapen. Maar natuurlijk kan je ook huisjes kopen. Tegenwoordig is er veel keuze. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij DRDKnaagdierenwinkel.nl, link: ratten huisjes geschikt voor de tamme rat.

Overvolle kooien en vrije ruimte

Het is leuk om de kooi helemaal compleet in te richten. Een huisje, een kooi, hangmatjes, diverse buizen, een loopwiel, klimtouw en klimnet. Maar houdt er rekening mee dat er voldoende kooiruimte overblijft en dat de tamme ratten voldoende ruimte overhouden om te kunnen bewegen.

Naast speelgoed is natuurlijk voor de tamme rat de vrije ruimte het leukst. Hij geniet ervan om uit zijn verblijf te zijn en een stukje los te kunnen lopen. Hij is nieuwsgierig en zal eerst een verkenningstocht maken. Houd er wel toezicht op en blijf erbij. Hij kan tussentijds iets vinden waaraan hij gaat knagen of een holletje, gangetje of stukje ruimte vinden waar hij in kan zitten. Het zal niet voor het eerst zijn dat een stuk van het gordijn in een rattenkooi ligt. Maar eenmaal verkend en gewend, zal de tamme rat weten wat hij mag en niet mag. En heerlijk los in een goed gesloten ruimte kunnen lopen.

Meer ideeën

Zo zijn er ontelbaar hoeveelheid leuke ideeën. Bij DRDKnaagdierenwinkel.nl hebben ze een mooi overzicht met allerlei speeltjes, loopraden en speels bodembedekking. Klik hier om meer ideeën op te doen en dit overzicht te bekijken.

Tamme rat speeltje

Beide foto's ter beschiking gesteld door DRDKnaagdierenwinkel