Naar volgende pagina

Speeltjes

Tamme ratten zijn intelligente dieren en je moet ze blijven prikkelen, anders gaan ze zich vervelen. Het geven van speelgoed is een manier om ze te prikkelen en actief te laten zijn. Je kunt in de dierenwinkel of op een online rattenwebwinkel leuke dingetjes kopen zoals molentjes, hangmatjes, knaagmateriaal, inrichting voor kooien zoals trapjes en laddertjes. Natuurlijk kan je zelf ook speelgoed maken. Van een bloempot kan je een huisje maken. Of van een kapotte trui of broek een hangmatje maken. Ingeval te veel om op te noemen!

Ook zijn er speelgoed verkrijgbaar die de winkels onder deze categorie laten vallen, maar feitelijk geen speelgoed is. Voorbeeld zijn rattenkleertjes. Het is leuk en schattig om een rat aan te trekken en bijvoorbeeld op de foto te zetten. Maar je doet een rat geen plezier mee.

Buizen, wc/keuken-rollen en lege verpakkingsdoosjes

In de kooi kan je allelei soorten buizen en rollen inleggen. De tamme rat zal dit leuk vinden en het gebruiken om te verstoppen, om in te gaan liggen en natuurlijk om het te slopen. Ook zijn er verpakkingsdoosjes die je heel leuk in de kooi kan leggen. Je kunt er Ć©Ć©n of twee deurtjes in maken zodat het een verstoppingsplaats wordt. Ook zou je wat lekkers in kunnen leggen zodat wanneer ze erin gaan, er een verrassing ligt.

Ook zal de tamme rat dit materiaal als nestmateriaal gebruiken. Ze graven namelijk geen hol als nest zoals een hamster dit doet. Ze slepen nestmateriaal naar een plek waar hij comfortable op kan liggen.

Hangmatjes en lapjes stof

Ook laptjes stof kunnen goed als nestmateriaal dienen. Ze vinden het heerlijk om zowel onder als erop op een lapje stof te liggen. Zo kan je kleren op een leuke manier hergebruiken. Ook zijn er speciale hangmatjes voor tamme ratten te koop. Deze zijn niet bij elke dierenwinkel te verkrijgen, maar zijn wel gemakkelijk te vinden op internet. Op Marktplaats en op de diverse rattenfora worden ze aangeboden. Deze hangmatjes kun je in de kooi hangen en de ratten kunnen hier lekker in slapen. Ook kan je natuurlijk van een stuk broekspijp of mouw eeenvoudig een hangmatje maken.

Loopwiel

Wie dacht dat alleen hamsters in een molen lopen, heeft het mis! Ook tamme ratten vinden het leuk om in een molen te lopen. Het is geen noodzaak, mits de tamme rat voldoende beweging heeft. Maar pas op bij de aanschaf van een loopwiel, zoals ze ook wel worden genoemd. Het moet een loopwiel zijn speciaal voor de tamme rat namelijk en minimaal 30 cm breed. Ze mogen geen open spijlen hebben hebben, anders kan de staart er tussen komen met alle gevogen van dien. Ook de stang moet afgeschermd zijn. Voorbeelden van goede loopwielen zijn Wobust wodent wheel, Super pet Giant Comfort Wheel en Silent Spinner.

Huisjes en mandjes

Naast het geven van een wat groter verpakkingsdoos wat ze graag als huisje ombouwen, kan je ook houten huisjes maken. Ook van een kapotte bloempot kan je een huisje maken. Dit door bovenin een open stuk te maken. Dan kan je de bloempot op de kop in zetten. Maar wat groter bloempotten kunnen ook heel goed als een ligplaats dienen. Natuurlijk met wat stoflapjes om het zacht te maken. Ook kan je van karton een klein mandje maken. Je zorgt dat je een bodem en een zijkant van karton maakt en dit als mandvorm aan elkaar plakt. Daarna een klein kleedje erover heen en dit vast door middel van kleine gaatjes die je in het karton maakt, vast te naaien.

Overvolle kooien

Het is leuk om de kooi helemaal compleet in te richten. Een huisje, een kooi, hangmatjes, diverse buizen, een loopwiel, klimtouw en klimnet. Maar houdt rekening met de kooiruimte en dat er nog voldoende ruimte overblijft om te kunne bewegen.

Meer ideeƫn

Zo zijn er ontelbaar hoeveelheid leuke ideeƫn. In Nederland is er een site die tevens een webwinkel runt speciaal voor rattenspeelgoed. Het is te vinden op www.ratten-speeltjes.nl. Daar kan je heel veel tips lezen en leuke dingen vinden.

Vrije ruimte

Naast speelgoed is natuurlijk voor de tamme rat de vrije ruimte het leukst. Hij geniet ervan om uit zijn verblijf te zijn en een stukje los te kunnen lopen. Hij is nieuwsgierig en zal eerst een verkenningstocht maken. Houd er wel toezicht op en blijf erbij. Hij kan tussentijds iets vinden waaraan hij gaat knagen of een holletje, gangetje of stukje ruimte vinden waar hij in kan zitten. Het zal niet voor het eerst zijn dat een stuk van het gordijn in een rattenkooi ligt.