Naar volgende pagina

De rat is een sociaal dier

De bruine rat is een sociaal dier en leeft in kleine sociale groepen. Een groep bestaat uit een dominante man, harem vrouwen en enkele ondergeschikte mannen. In het wild kunnen ze zich samenvoegen tot grotere kolonies. Ratten uit dezelfde groep leven vreedzaam naast en met elkaar. Ratten uit andere groepen worden door de mannelijke ratten verjaagd of zelfs soms gedood. Hoe groter de groep, hoe toleranter ze tegenover vreemden zijn. Binnen de groep heerst een hiƫrarchie. Bepaalde ratten mogen wel paren en anderen niet. De ratten kunnen met elkaar communiceren. Dit doen ze door piepende en gillende geluiden te maken. Ook kunnen ze geluiden maken die wij niet horen.

De tamme rat zoals wij die als huisdier houden, heeft dit van nature meegekregen. Ze leven liefst samen of in een groepje. Wanneer ze alleen gehouden worden, dan missen ze een soortgenoot en worden minder actief. Het is heel gemakkelijk om een soortgenoot te introduceren. Tot acht weken oud zie je bijna nooit een probleem om twee of meer ratten te introduceren. Op later leeftijd kan het soms wat lastiger zijn.

Wanneer ratten nieuwe soortgenoten ontmoeten, zul je zien dat ze elkaar besnuffelen. Soms leggen ze de nieuwe rat op de rug om zo te laten zien wie de baas is. Het overgeven gaat vaak gepaard met piepen. Ook kan er gebeuren dat ze met hun voorpoten gaan boksen of dat ze met de achterpoten trappen. Ook bijten kan voorkomen Wanneer ze boos zijn kunnen ze zich groter maken. Dit doen ze door de schouders breed te maken en de haren op de rug en in de nek op te zetten.

Wanneer je nieuwe ratten introduceert moet je goed letten dat het vechten niet te ver gaat en grijp in wanneer je het niet vertrouwt. Zorg ervoor dat je een klep van een transportbak bij de hand hebt of iets anders waarmee je vechtende ratten uit elkaar kunt halen. Sommige mensen gebruiken hiervoor aan plantenspuit. Wanneer ratten beginnen te vechten, is het verstandig om niet met blote handen in te grijpen. Het beste tijdstip om ratten te introduceren is 's ochtends of 's middags. Ze zijn dan minder actief dan als je dit 's avonds doet. Voordat je introduceert kan je ze op neutraal terrein eerst kennis met elkaar laten maken zodat ze minder aangevallen voelen. Ook kan het helpen om de kooi eerst geheel schoon te maken.

Groep tamme ratten