Colofon

Ik zal mij eerst voorstellen: mijn naam is Martin Braak, ben 49 jaar oud en woon samen met mijn kat Tommy. Ik ben geboren en getogen in Vroomshoop, waar ik tot heden nog steeds woon. Van beroep ben ik financieel analyst bij Eshuis, Accountants en Adviseurs. Als iemand vraagt wat ik nu precies doe, dan zeg ik: ik ben een duizendpoot in de accountancy met een IT pet op. En eenmaal als ik het woord krijg, merk je mijn enthousiasme en zie je snel de bijzondere combinatie van vakmanschap: het combineren van data-analyse met financiële cijfers, prognoses, advisering in ondernemerschap, proces optimalisatie, etc. Binnen Eshuis draag ik mijn stokje bij met betrekking tot eigen ontwikkelde programmatuur voor het samenstellen van cijfers en adviestools.

Martin Braak, maker van de website Al vanaf mijn vijfde heb ik hamsters en evenals mijn broer Peter fok ik al meer dan 35 jaar hamsters. Door mijn passie, door manier van selecteren, door manier van hoe ik bezig ben met hamsters, dat ik mutaties ontdekt heb, dat er mutaties bij mij ontstaan zijn, zijn mijn hamsters over deze wereld verspreid. Maar naast dit houd ik me bezig met het schrijven over knaagdieren zoals hamsters en ratten, het fotograferen van dieren en programmeren. Deze combinatie heeft geleid tot diverse websites zoals www.Dwerghamster.nl, www.Kleurmuis.nl en deze website.

Juni 2010 ben ik gestart met het bouwen van www.AllesOverRatten.nl. Vooral in de zomermaanden, op later hete avonden, heb ik diverse stukken geschreven. Maar door in detail te gaan waar bijvoorbeeld kleurmutaties ontstaan zijn, hoe alles werkt, waarom dingen zijn, was de website pas in december 2011 klaar. Op 31 december 2011 is de website online gegaan. En in april 2015 heb ik de website zowel technisch als tekstueel in zijn geheel geüpdate. En in 2018 heb ik de template routine aangepast zodat het mobiel vriendelijk werd. Maar de scripts waarop deze website draaide raakte verouderd en de website wordt voornamelijk met mobiele telefoons bekeken. Daarom is de website qua softwware in 2021 geheel herschreven. En zijn de teksten wederom beoordeeld en aangepast waar het nodig was.

Mijn eerste ervaring met tamme ratten heb ik als kind opgedaan. Mijn eerste tamme rat was een albino rat die ontzettend lief was. Haar naam was Schatterat en zij woonde samen met de rat van mijn broer met de naam Ratteschat. Het duurde niet lang voordat wij een aantal tamme ratten hadden en de eerste jongen geboren werden. Mijn enthousiasme over tamme ratten werd later aangewakkerd door de vele gesprekken met mijn toenmalig vriend René Bastiaans. In de jaren 2004 tot en met 2014 hebben wij veel over de tamme rat gesproken en informatie uitgewisseld. Zelf heb ik anno nu geen tamme ratten als huisdier, maar mijn broer Peter die 50 meter van me vandaan woont, fokt en verkoopt tamme ratten.

De foto's op deze website zijn op enkele na allemaal door mij gemaakt. Bij de niet door mij gemaakte foto staat dit specifiek bij en wordt de fotograaf genoemd. Veel van de gefotografeerde tamme ratten zijn gefokt door René Bastiaans en Peter Braak. Sommige foto's zijn gemaakt op keuringen gehouden door de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging (NKV). Het bijzondere is dat het hier gaat om meer dan tien jaar fotografie om zoveel mogelijk kleurratten op de foto te krijgen.

Bij het maken van de eerste versie van de website en het schrijven van de onderdelen over de kleurmutaties heb ik vele vragen kunnen stellen aan Rian van Andel ✟. Rian had uitzonderlijk veel kennis van genetica en was gespecialiseerd in kleurvachten bij de tamme rat. Zij had via haar club Rat & Rol praktijk lessen voor keuringen in Engeland gevolgd. Ook na het online gaan hebben wij nog diverse discussies gevoerd en heeft zij naar de module kleurengenerator waarmee je kruisingen kunt maken en testen, gekeken. Helemvaartnacht 2018 is helaas brand bij haar huis uitgebroken en is zij aan haar verwondingen op 11 mei 2018 overleden. Zij is een bijzonder iemand waar ik zo af en toe nog bij stil sta.

Copyrights

Het is niet toegestaan om teksten en/of foto's van deze website over te nemen en op enige wijze te publiceren. Wel mogen de teksten als bron voor eigen geschreven teksten dienen. Indien dit gedaan wordt, moet deze website als bron vermeld worden. Ook is het toegstaan om stukken van teksten of foto's via social media te delen. Ook dan moet deze website als bron vermeld worden. De foto's mogen niet gebruikt worden voor commerciële doelen zoals advertenties op Marktplaats of Speurders.

Tamme rat, geel donkeroog