De tanden van de tamme rat

Skelet kop rat met snijtanden In een menselijk gebit zitten acht snijtanden, twee in ieder kwadrant, en 16 of 20 kiezen. Afhankelijk of je verstandskiezen hebt. De tamme rat heeft ook snijtanden en kiezen. En dat laatste weten veel mensen niet! De tamme rat heeft totaal vier snijtanden, twee boven en twee onder. Maar naast deze vier grote snijtanden heeft de tamme rat ook twaalf kiezen. Deze kiezen blijven heel het leven zitten en worden niet vervangen.

Zoals de naam snijtanden al aangeeft: het zijn tanden met scherpe snijranden. Die heeft de tamme rat nodig om voedsel te snijden in kleinere stukjes. Het grootste verschil met mensen tanden is dat ratten snijtanden altijd doorgroeien. Dat geldt voor alle knaagdieren. Het grote verschil tussen konijnen en knaagdieren is dat konijnen alleen maar snijtanden in de bovenkaak hebben. En knaagdieren hebben snijtanden zowel boven als in de onderkaak. Deze tanden hebben aan de voorkant een harde glazuurlaag. Doordat de snijtanden tijdens het knagen over elkaar heen worden bewogen slijten ze af en blijven ze tegelijkertijd scherp.

Maar naast deze snijtanden heeft de tamme rat dus ook twaalf kiezen, aan beide zijden drie, zowel boven als onder. Deze kiezen blijven heel het leven zitten en worden niet vervangen. De kiezen zitten op een afgeschermd plaats wat niet zo zichtbaar is. Tussen de snijtanden en de kiezen zit namelijk een lege ruimte waar de wangen naar binnen plooien. Hierdoor zijn de kiezen niet goed te zien. En de kiezen worden op deze wijze beschermd.
Skelet kop ratten

Op de website Bioplek staan prachtige foto's van de kiezen van de tamme rat. Klik hier om deze pagina te bezoeken.

Martin Braak