Naar volgende pagina

De rat als gezelschapsdier

Rat in hand zo tam Veel mensen hebben een huisdier. De één heeft de voorkeur voor een hond en de ander juist voor een hamster. De reden dat we huisdieren hebben is dat we het gezellig vinden. We houden er niet van om alleen te zijn. Daarnaast vinden we ze schattig en vinden wij het leuk om ze goed te verzorgen. Ze zijn namelijk afhankelijk van ons. Katten zijn hele eigenwijze dieren en hoeven niet uit gelaat te worden. Honden moeten paar keer per dag uitgelaten worden en je kunt ze gemakkelijker dan bij katten commando's aanleren. Wij krijgen het steeds drukker en zijn niet altijd thuis. Afgelopen jaren, en vooral toen het coronavirus uitbrak, zijn daarom de wat kleiner knaagdieren zoals de hamster, gerbil, muis en de tamme rat meer in trek als huisdier.

Als je kijkt naar de verschillende knaagdieren, dan zijn ze erg verschillend van elkaar. Je hebt sociale knaagdieren en knaagdieren die alleen gehouden moeten worden (solitair). De Syrische hamster is een schemerdier en 's avonds actief. Overdag is hij een slaapkop en hij leert nauwelijks commando's aan. Maar knuffelbaar is hij! Een deel van de dwerghamsters zijn solitair en ander deel juist sociaal en kunnen in groepjes gehouden worden. Dwergahmsters zijn wat vaker wakker dan de Syrische hamster, maar de band zal niet zo sterk zijn als je met een kleine hond zou hebben. Gerbils en muizen, idem, ze zijn klein, en je kunt ze niet los laten lopen. En daar zit nu het grote verschil ten opzichte van de tamme rat.

De tamme rat is een sociaal dier die naar zijn baas heel eenkennig is. Ze zijn erg intelligent, veel intelligenter dan de ander bovengenoemde knaagdieren. Ze kunnen commando's aanleren, ze weten drommels goed of ze iets fout doen en meestal zijn ze met wat extra moeite zindelijk te maken. Je krijgt met de tamme ratten een band. En veel mensen denken dat ze heel erg stinken. Dat valt dat reuze mee. Een muis van het mannelijk geslacht stinkt veel meer dan twee ratten. Natuurlijk moet je geregeld de kooi schoonmaken om te voorkomen dat ze gaan stinken. De tamme rat is een ideale huisdier voor de wat kleiner kinderen. Wordt hij vergeten en komt hij los, dan zal hij niet snel weglopen. Hij blijft bij zijn baasje.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. De tamme rat leeft niet lang: gemiddeld slechts twee jaar. De reden dat dit als een groot nadeel gezien wordt, is dat je een bijzonder band met ze krijgt en het verlies daarom erg groot is. Alle hamstersoorten en veel andere kleinere knaagdieren worden niet veel ouder. Een alternatief zou de fret kunnen zijn, die zit net zoals de tamme rat tussen de kat en hond in en je kan hem overdag ook in een kooi doen. Maar fretten kunnen behoorlijk dominant c.q agressief zijn en zij moeten goed opgevoed worden. Wel is het zo dat een tamme rat meer kunt ruiken dan de hamstersoorten of gerbils. En ander nadeel is dat ratten een lange staart hebben en door veel mensen als een "vies" dier gezien worden. Mede omdat ze in het wild voor komen en als ongedierte beschouwd worden.

Wel moeten tamme ratten altijd samen gehouden worden en moet je ze meer aandacht geven dan de ander bovengenoemde knaagdieren. Maar het zijn ideale gezelschapsdieren!