Dubbel rex / pathwork rex

Rex is een incompleet dominante mutatie. Dit betekent dat één gen Rex een ander uiting heeft dan twee genen. Twee genen zorgt ervoor dat de haren zeer kort zijn en dat er haarverlies optreedt. Deze variant wordt dubbel rex of pathwork fuzz genoemd.

Op jonge leeftijd zijn de haren heel kort en gekruld. Wanneer ze vier weken oud zijn, beginnen ze haren te verliezen en worden ze kaler. Haaruitval begint vaak op het hoofd en de schouders en breidt zich uit naar de rest van het lichaam. Wanneer ze 36 dagen oud zijn, dan stopt de haarval. Bij elke rui kan de haarlaag dunner worden. Meestal heeft deze variant op later leeftijd plekken haar, voornamelijk op de kop en rond de poten en enkels. Rest van het lichaam lijkt kaal, maar als je goed kijkt is er overal wat donshaar te zien. Het kan soms voorkomen dat deze variant bijna als een naaktrat uitziet. Uit onderzoek gedaan door Robinson in 1981 bleek dat vrouwtjes gemiddeld grotere kale plekken hebben dan mannetjes. Bij dubbel rex zijn de snorharen wat korter en meer gekruld dan bij rex ratten. Ook de wimpers zijn gekruld.Deze variant is niet mooi. Naast minder mooi, zijn ze ook "gehandicapt". Op de plaatsen waar geen of nauwelijks haar zit, zijn ze gevoeliger voor wondjes. Bij de communicatie tussen de ratten onderling worden geluiden gemaakt, ze voelen elkaar met de snorharen, maar ze gebruiken hun vacht ook bij bijvoorbeeld wanneer ze boos zijn. Ze zetten hun vacht dan op. Een rat met minder en korter haar kan dit minder goed en daarom kan het gebeuren dat er een miscommunicatie tussen hem en zijn soortgenoot optreedt. Omdat de snorharen wat korter en gekruld zijn, kan deze variant minder met de snorharen voelen. Daarom wordt afgeraden om rex ratten onderling te kruisen.

Een naaktrat heeft een niet of slecht werkende thymus. Dit zorgt ervoor dat er verschillende complicaties optreden zoals vatbaarder voor ziektes. Bij rex en dubbel rex werkt de thymus normaal en treden deze complicaties niet op.

Genetisch wordt deze variant met ReRe aangeduidt.

Bronnen:
- http://www.ratbehavior.org/CoatTypes.htm
-
http://www.angelfire.com/realm2/lex_exotics/Ahairlessrodents.html