Silvermane

Silvermane is een mutatie die invloed heeft op de vacht structuur. De vacht bestaat uit normale kleuren gemengd met zilverkleurige haren. Deze haren zijn wat doorzichtiger en zachter van structuur. Daardoor voelt de vacht zachter aan. Bij jonge dieren zitten deze haren over het lichaam verspreid en bij verharing naar het volwassen vacht ontstaat een vlekpatroon. Silvermane kan je beste fokken met agouti of zwart omdat dan de mutatie het meest tot recht komt. De contrast tussen de zilverharen en de normale haren zijn dan namelijk het grootst.

De eerste exemplaren hadden een korte levensverwachting en waren gevoelig voor aandoeningen aan de luchtwegen. Ook zijn er exemplaren die assertiever zijn en dit zou komen door de eerste kruisingen die gedaan zijn met assertieve ratten. Door selectief is dit reeds verbetert, maar fokkers moeten wel alert zijn.

De mutatie lijkt erg op de konijnenras dat "De Grote Zilver" genoemd wordt. Of ook wel Zilverkonijnen. Deze ras is in Duitsland ontstaan en daar wordt het Helle Grossilber. Internationaal wordt dit ook wel D'Argent genoemd.

Geschiedenis

De Silvermane mutatie is in North Caroline te Amerika ontedekt door Squeaks & Nibbles Rattery in North Carolina (USA).

Genetisch

De vachtmutatie Silvermane vererft dominant.

Bronnen:
https://www.30seconds2rats.com/de-ratten/silvermanes/
http://camarattery.com/silvermane
https://www.onceuponamischief.com/variety-silvermane
https://www.tartaucitron.fr/infos-sur-le-rat/genetique/silvermane/