Amerikaans blauw

Wanneer wij het over de kleur Amerikaans blauw hebben, dan hebben wij het over de lichtblauwe variant. Ze worden ook wel Sky blue genoemd omdat ze helder blauw van kleur kunnen zijn. Maar de kleur kent vele kleurnuances en je hebt verschillende variaties. Je hebt exemplaren met een leiblauwe ondergrond en exemplaren met een witte ondergrond. Deze zijn eveneens wat lichter van kleur en worden ook wel Powder blue genoemd.Geschiedenis

Amerikaans blauw dook in de dierenwinkels in zowel Amerika als Engeland bijna gelijktijdig op. Het eerste exemplaar is door Shrey Leisure in Zuid Californië midden 1990 ontdekt. Ze heeft daarna succesvol mee gefokt en de kleur weten vast te houden.

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

Het gaat hier om de combinatie van twee kleurmutaties, namelijk de Amerikaans blauw factor (= dilution factor) met de zwarte factor. Het heeft daarom geen agouti uiterlijk. De haren zijn van haarwortel tot aan de top één en dezelfde kleur. De dekkleur is blauw. Ze vertonen geen verzilvering en bruine vlekken. De buikkleur is net iets lichter van kleur.

De oren in deze kleurvariant zijn licht blauwgrijs. De ogen zijn zeer donker robijn tot zwart van kleur.

De kleur van de ondervacht hoort eigenlijk leiblauw van kleur te zijn. Maar er zijn veel exemplaren die een witte ondervacht hebben.

De snorharen zijn lichtblauw, maar doordat de haren zo lang zijn en uit elkaar liggen, lijken deze wit. De pootjes zijn wit van kleur.

De staartkleur is ook lichtblauw. Echter dit valt niet erg op omdat over de lengte van de staart vaak roestbruine vlekken aanwezig zijn.

Amerikaans blauw ontstaat door het combineren van twee recessieve kleurslagen Amerikaans blauw agouti en zwart. Dat wil zeggen dat van beide ouderdieren het blauwe gen (g) en het zwarte gen (a) geërfd moeten hebben. Als je bijvoorbeeld een Amerikaans blauw met een agouti kleur kruist, dan zijn de jongen uit de eerste generatie allemaal agouti. Zou je deze tamme ratten onderling kruisen, dan krijg je naast agouti de kleuren zwart, Amerikaans blauw agouti en Amerikaans blauw.

De genetische code van Amerikaans blauw is: aagg.

Verwarring rondom de genetische code

In Amerika en Engeland gebruiken ze vaak voor de Amerikaans blauwe variant de genetische code 'd' en voor de Russisch blauwe variant de genetische code 'rb'. Dit zorgt ervoor dat er soms over bepaalde kleurslagen miscommunicaties ontstaan.

Foto's

Dit zijn twee foto's gemaakt op Exoknaag april 2009.

Bron: http://www.afrma.org/bluerat.htm