Amerikaans blauw agouti

Wanneer wij het over de kleur Amerikaans blauw agouti hebben, dan hebben wij het over de lichtere versie ten opzichte van de Russisch blauw agouti.

Geschiedenis

Amerikaans blauw dook in de dierenwinkels in zowel Amerika als Engeland bijna gelijktijdig op. Het eerste exemplaar is door Shrey Leisure in Zuid Californië midden 1990 ontdekt. Ze heeft daarna succesvol mee gefokt en de kleur weten vast te houden.

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

Een haar van een agouti is opgebouwd uit drie verschillende kleuren: het eerste stuk van de haar is grijs, het middenstuk is bruin van kleur en de toppen van de haren zwart van kleur. Bij de Amerikaans blauw agouti verandert het zwarte pigment in lichtblauw. De bruine tussenkleur wordt lichter en zit tussen lichtblauw en grijs in. De onderkleur is blauwgrijs neigent naar beige.

De agouti eigenschappen blijven intact. De dekkleur verandert op de zijflanken naar een net iets lichtere kleur. De buikkleur en de kleur onder de kaak zijn licht grijsblauw. Dit valt minder op als bij de oorspronkelijk agouti kleur. De snorharen zijn licht grijsblauw en de ogen zijn donkerblauw.

De Amerikaans blauw agouti vererft recessief. Dat wil zeggen dat van beide ouderdieren het blauwe gen (gg) geërfd moeten hebben. Wanneer je Amerikaans blauw agouti met een zuiver Agouti inkruist, dan ontstaat in eerste instantie allemaal agouti kleuren. Deze jonge ratten dragen voor Amerikaans blauw. Wanneer je deze onderling zou kruisen, dan krijg je 25% Amerikaans blauwe varianten.

De Amerikaans blauwe kleur heeft als eigenschap op later leeftijd te verzilveren. Maar dit valt in deze agouti variant bijna niet op. Ook bestaat er soms een kans op donkerbruine vlekken in het vacht. Dit wordt roest of roestvlekken genoemd. Deze roestvlekken zijn wel duidelijk zichtbaar.

De genetische code van Amerikaans blauw agouti is: A_gg

Verwarring rondom de genetische code

In Amerika en Engeland gebruiken ze vaak voor de Amerikaans blauwe variant de genetische code 'd' en voor de Russisch blauwe variant de genetische code 'rb'. Dit zorgt ervoor dat er soms over bepaalde kleurslagen miscommunicaties ontstaan.

Bron: http://www.afrma.org/bluerat.htm