Kleurslag bruin

Wanneer wij het over de kleur bruin agouti hebben, dan hebben wij het over de agouti variant van de chocolade kleur. Deze kleur wordt daarom ook wel chocolade agouti genoemd.Geschiedenis

De mutatie is rond 1920-1930 in gevangenschap ontstaan en voor het eerst beschreven door Helen Dean King, een Amerikaanse bioloog en was rond deze tijd medewerker van Wistar Institute.

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

Een haar van een agouti is opgebouwd uit drie verschillende kleuren: het eerste stuk van de haar is grijs, het middenstuk is bruin van kleur en de toppen van de haren zwart van kleur. Bij de bruin agouti verandert het zwarte pigment in donkerbruin. Daardoor verandert de dekleur in donkerbruin. De bruine tussenkleur wordt iets lichter en de grondkleur blijft grijs.

De agouti eigenschappen blijven intact. De dekkleur verandert op de zijflanken naar een net iets lichtere kleur. De buikkleur en de kleur onder de kaak zijn lichter bruin. De overgang van de rug naar de buik valt minder op als bij de oorspronkelijke agouti kleur.

De oorkleur bij deze kleurvariant is grijs - donkerbruin. De ogen zijn diep bruin van kleur. Je kunt dit pas zien door de rat in het licht te plaatsen. De kleur bruin is zo donker dat het naar zwart neigt. De snorharen zijn lichtbruin. De pootjes zijn eveneens lichtbruin en gaan naar de nageltjes over tot bijna wit. De nageltjes zelf zijn bruingrijs van kleur. Ook de staart heeft een lichtere bruine kleur. Maar dit valt niet erg op. Dit omdat er vaak roestbruine vlekken over de lengte van de staart bevinden. De oogkleur is heel donkerbruin wat naar zwart neigt.

De bruine kleur heeft als eigenschap dat deze op latere leeftijd vaak verzilverd. Maar dit valt bij deze agouti variant bijna niet op. Deze agouti variant word wel eens verwisseld met cinnamon, maar de bruin / chocolade agouti is veel warmer en dieper van kleur.

De bruin / chocolade agouti vererft recessief. Dat wil zeggen dat van beide ouderdieren het bruine gen (bb) geërfd moeten hebben. Wanneer je bruin / chocolade agouti met een zuiver agouti inkruist, dan ontstaat in eerste instantie allemaal agouti kleuren. Deze jonge ratten dragen voor de bruine kleur. Wanneer je deze onderling zou kruisen, dan krijg je 25% bruine varianten.

De genetische code van bruin/chocolade agouti is: A_bb