Kleurslag Cinnamon Mock

Mock cinnamon, ook wel Amerikaans cinnamon genoemd, is in Nederland een niet veel voorkomende kleur. De mutatie heeft veel weg van cinnamon. Een groot verschil is dat de kleuren van de ogen meestal donker robijnrood van kleur zijn.

Geschiedenis

De mock cinnamon mutatie komt van oorsprong uit Amerika. Het wordt internationaal daarom ook wel Amerikaans cinnamon of, op zwartbasis, Amerikaans mink genoemd.

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

Een haar van een agouti is opgebouwd uit drie verschillende kleuren: het eerste stuk van de haar is grijs, het middenstuk is bruin van kleur en de toppen van de haren zwart van kleur. De mock cinnamon factor verandert het zwarte pigment in grijsbruin. De kleur is wat lichter en minder warm dan cinnamon. De rest van de agouti eigenschappen blijven intact. De dekkleur verandert op de zijflanken naar een net iets lichtere kleur. De buikkleur en de kleur onder de kaak is grijs. Dit valt minder op als bij de oorspronkelijk agouti kleur. De haartoppen zijn bruin van kleur. De snorharen zijn donkerbruin. De oogkleur is donker robijnrood.

Mock cinnamon vererft recessief. Dat wil zeggen dat van beide ouderdieren het mock cinnamon gen geërfd moet zijn. Wanneer je mock cinnamon met een zuiver agouti inkruist, dan ontstaat in eerste instantie allemaal agouti kleuren. Deze jonge ratten dragen voor de mock cinnamon kleur. Wanneer je deze onderling zou kruisen, dan krijg je 25% mock cinnamon kleuren.

Veelal wordt voor cinnamon en mock cinnamon een zelfde soort codering gebruikt, namelijk voor cinnamon 'm' en voor mock cinnamon 'm(ock)'. Dit suggereert dat beide mutaties op dezelfde locus liggen. Dit is niet het geval. Wanneer een cinnamon met mock cinnamon gekruist wordt, komt uit de eerste generatie 100% agouti. In theorie kan je beide mutaties combineren. Daarom wordt op deze website een ander genetische code gebruikt namelijk 'mo'.

De genetische code van cinnamon mock is: A_momo