Red-eyed devil (afgekort Red)

Een bijzonder variant van de tamme rat, namelijk een grijsachtige kleur met velle rode ogen, wordt in Nederland ook wel 'red' genoemd. Dit staat voor red-eyed devil. In 2010 is deze variant naar Engelang geïmporteerd en toen de naam marten gekregen. Dit omdat de jongen zwart lijken te zijn met velle rode ogen en op later leeftijd grijs worden.Geschiedenis

In 2008 is een bijzonder mutatie door René Bastiaans ontdekt. Hij ontdekte bij een Duitse handelaar een bjzonder kleur rat namelijk een grijze kleur met rode ogen. De Duitse handelaar vertelde dat hij albino ratten afkomstig van een Duitse laboratorium had kunnen bemachtigen en daarmee is gaan fokken. Daaruit kwamen deze aparte kleur. Het is onbekend van welk Duitse laboratorium ze afstammen en gerucht gaat dat het om een Wistar lijn gaat. De vraag is of het hier om een mutatie gaat die door deze laboratorium gecreërd is, spontaan ontstaan is of dat de Duitse handelaar ratten had die het gen al hadden en door het inkruizen met albino deze nieuwe variant ontstond. René heeft drie exemplaren van de Duitse handelaar gekregen, één man en twee vrouwen. Hij heeft deze mutatie Red genoemd. Red staat voor red-eyed devil. René Bastiaans heeft ervoor gezorgd dat deze mutatie verder verspreid is. In Maart 2010 zijn nageslacht naar Engeland gegaan en is de naam marten bedacht. Dit door Toyah van Hawthron Rats. De benaming red is eveneens verwarrend omdat dit ook voor red-eyed dilution staat.

Het gaat óf om een dominante mutatie die in combinatie met albino en himalayan tot uiting komt, óf om een c-locus mutatie. Het kan ook gecombineerd worden met de donkeroogfactor en met burmees. Tevens kan de kleur marten gecombineerd worden met alle andere kleurmutaties. De meeste martens hebben een spitse kop.

Beschrijving van de uitmonstering en eigenschappen

Een marten heeft helder rode ogen. Deze zijn nog helder van kleur dan de ogen van een albino. De kleur van de vacht is blauwgrijs. Veel exemplaren hebben een buikvlek. Ook zijn er rondom de ogen vaak vlekken aanwezig.

Genetisch gezien gaat het om een dominante mutatie die in combinatie met een mutatie die op de c-locus ligt, tot uiting komt. Gezien het feit dat nog niet alles over deze mutatie bekend is, is er nog geen gencode voor bedacht.

Foto's

Links een foto die op 14 december 2008 gemaakt is. Rechts een foto gemaakt in 2009.