Marten donkeroog

De red-eyed devil / marten kan ook met de donkeroogfactor (BES) gecombineerd worden. Dit komt omdat bij deze variant de mutaties op de c-locus een rol spelen. Deze variant heet marten donkeroog.Geschiedenis

In 2008 is een bijzonder mutatie door René Bastiaans ontdekt. Hij ontdekte bij een Duitse handelaar een bjzonder kleur rat namelijk een grijze kleur met rode ogen. De Duitse handelaar vertelde dat hij albino ratten afkomstig van een Duitse laboratorium had kunnen bemachtigen en daarmee is gaan fokken. Daaruit kwamen deze aparte kleur. Het is onbekend van welk Duitse laboratorium ze afstammen en gerucht gaat dat het om een Wistar lijn gaat. De vraag is of het hier om een mutatie gaat die door deze laboratorium gecreërd is, spontaan ontstaan is of dat de Duitse handelaar ratten had die het gen al hadden en door het inkruizen met albino deze nieuwe variant ontstond. René heeft drie exemplaren van de Duitse handelaar gekregen, één man en twee vrouwen. Hij heeft deze mutatie Red genoemd. Red staat voor red-eyed devil. Het duurde niet lang voordat het gecombineerd werd met donkeroog factor (Be). De eerste exemplaren werden donkeroog Red's genoemd. In Maart 2010 zijn nageslacht naar Engeland gegaan en is de naam marten bedacht. Dit door Toyah van Hawthron Rats. De benaming red is eveneens verwarrend omdat dit ook voor red-eyed dilution staat.

Het gaat óf om een dominante mutatie die in combinatie met albino en himalayan tot uiting komt, óf om een c-locus mutatie. Het kan dus ook gecombineerd worden met de donkeroogfactor evenals met burmees. Tevens kan de kleur marten gecombineerd worden met alle andere kleurmutaties. De meeste martens hebben een spitse kop.

Beschrijving van de uitmonstering en eigenschappen

Een marten donkeroog heeft geen helder rode ogen, maar zwarte ogen. De kleur van de vacht is grijs. Veel exemplaren hebben een buikvlek. Ook zijn er rondom de ogen vaak vlekken aanwezig.

Genetisch gezien gaat het om een dominante mutatie die in combinatie met een c-locus mutatie tot uiting komt plus een dominante mutatie die ervoor zorgt dat de oogkleur niet rood is. Tot heden is het niet duidelijk of deze mutatie zelf eveneens op de c-locus ligt.