Dumbo oren bij de tamme rat

Het gaat om een mutatie die voor grote, laag ingeplante en wijd uitstaand gedragen oren zorgt. De mutatie is vernoemd naar het Disney olifantje Dumbo. Door de laagstaande en grote oren komt het rattenkopje wat liever en schattiger over. Toch zijn er mensen die deze mutatie onder de afwijkingen laat vallen. Zie bijvoorbeeld de toelichting die op Wikipedia te vinden is. Deze mutatie leidt zover bekend niet tot medische problemen en de rat lijkt er geen probleem mee te hebben. Ook horen ze net zo goed als andere ratten. Het gaat derhalve niet om een afwijking, maar om een mutatie die het uiterlijk verandert. Net zoals er mensen zijn met hele lange neuzen of flaporen.


Links een rat met normale oren en rechts een rat met dumbo oren


Geschiedenis en informatie

De dumbo oren zijn in de jaren negentig in Amerika gefokt. Over de ontstaan van de dumbo variant is weinig bekend. De eerste ratten met dumbo oren doken namelijk in de dierenhandel op.

De dumbo oor kan verschillend uiten. Wenselijk is dat de oorstand laag is en de oorschelp groot en rond van vorm is.

Genetische code is dudu. Het gaat hier om een recessieve mutatie. Beide ouderdieren moeten dragen zijn voor deze mutatie of dumbo oren hebben om jonge rattens voort te brengen met dumbo oren.

Erkenning 2014

In 2014 is door Dr. Stephan Flechsig, afkomstig uit Duitsland, de erkenning van de dumbo oren aangevraagd. De K.L.N. heeft de dumbo oren voorlopig erkend en opgenomen in haar standaard.Schattig

Ratten met dumbo oren komen heel schattig over. Qua karakter is er in werkelijkheid geen verschil tussen een rat met dumbo oren of een rat met normale oren.Afwijking?

Er zijn verschillende menselijke aandoeningen die eenzelfde kenmerk vertonen als de dumbo mutatie: een lage inplant van de oren. Dit zijn bijvoorbeeld de Treacher-Collins en Nager syndromen. Deze syndromen leiden tot lagere en misvormde oren, onderontwikkeling van het gezicht spieren en zenuwen en vervorming van de schedel. Januari 2013 is een artikel gepubliceerd door wetenschappers van Seattle Children's Research Institute en zij concluderen dat dumbo oren inderdaad om een vergelijkbaar aandoening gaat. Het gaat om een mutatie in het regelgeving gebied van het DNA (Msx1 en Dlx1 genen). Deze mutatie verstoort faryngeale (= keelholte) boog / kieuwboog ontwikkeling. Deze craniofaciale aandoening staat bekend onder pharyngeal arch disorders.